Hogy ez eddig miért nem jutott a konténerhajós cégek eszébe!

Egy konténerszállító hajó ugye így néz ki (a nagy az):

Konténerszállító hajó - a légellenállás eddig nem volt tényező a dizájnban

A konténerszállító hajók üzemanyag-fogyasztása pedig így néz ki:

Függőleges tengely: a naponta elfogyasztott bunkerolaj (ez a tengeri hajók üzemanyagainak összefoglaló neve) tonnában. Vízszintes tengely: sebesség, csomóban. Színkódok: hajóméret TEU-ban, vagyis szabványos 20 lábas konténer-befogadási képességben.Illusztráció: Notteboom, T. and P. Carriou (2009) "Fuel surcharge practices of container shipping lines: Is it about cost recovery or revenue making?"

Vagyis egy átlagos, 8000 konténeres hajó átlagos sebesség mellett átlagosan 200 tonna olajterméket éget el naponta a tengeren. Ennyi gázolajjal egy Golf TDI körülbelül 4,2 millió kilométert tudna megtenni (vagyis inkább tíz Golfot kéne ehhez elhasználni, amíg végeznénk). Vagyis egyetlen ilyen hajó napi fogyasztásának két százalékával egy dízel Golf 84 ezer kilométert gurulhatna, átlagos magyar futásteljesítmény mellett úgy öt évig róhatná az utakat.

Hát ennyi olajat spórolnak meg NAPONTA azok a hajók a japán Mitsui O.S.K. Lines tesztjének eredménye szerint, amelyek ilyen szélvédőt kapnak az orrukra, a rakomány elé:

A fehér ív az. A japán hajós cég teszteredményei szerint 17 csomós sebesség mellett a kísérleti szélvédős hajó átlagosan 2%-kal fogyasztott kevesebbet, mint a csupasz orrú hajók (Kép: Mitsui OSK Lines)

Természetesen egy ekkora hajónál messze nem a levegő, hanem inkább a víz ellenállásának leküzdése emészti fel a legtöbb üzemanyagot és juttatja a legtöbb szén-dioxidot a légkörbe, de ezekben a méretekben még egy ilyen szinte mellékes apró optimalizálás is ilyen irdatlan mértékű eredményt hozhat abszolút értékben.

Tényleg fura, hogy ez az ötlet eddig senkinek nem jutott az eszébe!

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.