Napenergia-rekord Nagy-Britanniában: 24% jött a Naptól

Múlt pénteken született az új rekord az EU-tól lassan távolodó, ám a Naphoz egyre erőteljesebben kötődő szigetországban. És ezt most tessék elindítani, mielőtt jövünk a részletekkel:

A korábbi rekordot május 10-én jegyezték fel a hülye angolok, angol hülyék, akkor 8,48 GW csúcsteljesítmént mértek az országban szerteszét feketéllő napelemekből. Az új csúcs 8,7 GW. Ez 4,5 (régi) Paks.

Sajnos ennél frissebb grafikont nem találtam arról, hogyan változott Nagy-Britannia energiamixe az elmúlt időszakban, de azért ez is elég látványos:

Atom kifújt, megújuló pörög. Fotó: carbonbrief.org

Megpróbáltam keresni értelmes grafikont a magyar energiamix alakulásáról is hasonló időtávon, de sajna igazán jó meg hivatalos ábrát nem sikerült találnom. Tanulságos különben, ha rákeresek a gugliban az "energy mix graph bármelyiknyugateurópaiország" kulcsszavakra, ott van minden. Ha az "energiamix Magyarország grafikon"-ra keresek, csak statikus ábrák és ködös előjelzések vannak. Szóval egy ilyet leltem,na:

A narancssárga mezőt majd a Jóisten kitölti, bizonyára

Németország lejön az atomról, Svájc lejön az atomról, Nagy-Britannia lejön az atomról és tolják a megújulót ezerrel. De persze miért nekik lenne igazuk, ugye.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.