Az angolok rátettek még pár hatalmas lapáttal a szélenergiára

Egy szélkerék egyetlen fordulata 29 órára elegendő energiát termel egy átlagos angol otthon számára.

Szerencsére nem csak Patyomkin beruházásról van szó, ezért több szélkerék is épült Liverpool partjai mentén. Burbo Bankben Harminckét darab, egyenként 195 méter magas szélkerekeket telepítettek, és kapcsoltak teljes üzemre nemrég, így hálózatra kötve a világ eddigi legnagyobb tengerbe telepített, 8 megawattos szélturbina-rendszerét, ami összesen 230 ezer háztartás energiafelhasználását fedezi. 

A dán Dong Energy által épített óriások nem holmi zsebturbinák, a szélnek feszülő lapátok mérete eléri a 80 métert, a 32 szélkerék naponta összesen 256 MWh energiát képes termelni.

Egyre olcsóbb a napelem, de azért a szélkerék biznisz is próbál lépést tartani, egyre többet termelnek egyre olcsóbban, 2007-ig még Dániában (Nysted) viselte a világ legnagyobb szélerőmű telepe címet, 166 MW maximális teljesítménnyel. Bő tíz év alatt nőtt ez a szám 256 MW-ra, a Vestas V164-8MW névre keresztelt szélturbináknak köszönhetően.

A legtöbb szélkerék maximális teljesítménye jelenleg 3-5 MW között van, de a fejlődés nem áll meg, a nyolcasok telepítése csak egy lépcsőfok, Németországban már  a 13-15 MW elérése a cél. 

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.