Még a Mount Everestet is képesek vagyunk teleszemetelni

Jelenlétünk szemétmorzsái és szilánkjai ott keringenek az űrben, úsznak szigetekként a tengereken. Mindenhol el bírunk dobni egy üdítős üveget, ez alól még a bolygó legmagasabbnak kikiáltott, ezért igencsak népszerű kitüremkedése sem kivétel.

Négy tonna szemetet gyűjtöttek össze munkások és önkéntesek a Mount Everest Kínához tartozó északi oldalán egy nagyszabású takarítási művelet első öt napján.

A tibeti régióban ideiglenes állomásokat hoztak létre a hulladékok szétválogatására, újrahasznosítására és megsemmisítésére, de a helyi vezetőség reméli, hogy sikerül mihamarabb végleges megoldást találni a problémára.

A szombat óta tartó kilencnapos nagytakarítás az 5200 méter és 6500 méter magasságban lévő mászóösvényekre és táborhelyekre terjed ki. Az eddig lehozott négy tonnányi szemetet konzervek, műanyagzacskók, melegítőeszközök, sátrak, oxigénpalackok és a hegymászáshoz szükséges egyéb kellékek alkotják. Évente 60 ezer hegymászó és kísérő keresi fel a Mount Everest északi, kínai oldalát, így a szeméthely korántsem új jelenség. Azóta, hogy Edmund Hillary és Tenzing Norgay 1953-ban elsőként megmászta az Everestet, a becslések szerint a 4 ezer próbálkozó kb. 50 tonna hulladékot hagyott hátra a hegyen. Most évente több százan másszák meg a csúcsot. 

A hegy nepáli lejtőjén 2014 óta a mászóknak hatalmas szemetes zacskókat kell magukkal vinniük a tavaszi szezonban, hogy összegyűjtsék az általuk termelt hulladékot, amelyet aztán helikopterrel szállítanak le az alaptáborban.  (MTI)