Bíróság tárgyalja Paks bővítését, köszönhetően a környezetvédőknek

Paks II. szerdán jogerőre emelkedett környezetvédelmi engedélye felelőtlen: a projekt a környezetet és a lakosságot is veszélyeztetheti – írta a Greenpeace Magyarország és az Energiaklub közleményében.   

A tervezett új paksi atomerőmű környezeti engedélyezési eljárása 2014 decembere óta tart, az eljárásban az Energiaklub és a Greenpeace Magyarország a kezdetek óta ügyfelekként vesz részt. 

A szervezetek korábban megfellebbezték az elsőfokú környezeti hatóság által kiadott engedélyt, a fellebbezést azonban a Pest Megyei Kormányhivatal határozatában szerdán elutasította. Mivel a környezetvédelmi eljárás korábbi fázisaiban megfogalmazott kritikákra ezúttal sem érkezett érdemi válasz, a két szervezet bírósághoz fordul.

A másodfokú hatóság nem rendezett számos alapvető, a hatástanulmányban és a Baranya Megyei Kormányhivatal első fokú határozatában is tisztázatlanul hagyott több kérdést. 

  • - Rendezetlen a nukleáris és radioaktív hulladékok kezelésének sorsa
  • - nincs megnyugtató válasz a lakosság védelmére az emberi hibára és a szándékos károkozásra - például a terrorizmusra, szabotázsra, háborús cselekményekre - visszavezethető súlyos balesetek esetén
  • - nem garantálja semmi, hogy az új erőmű nem melegíti fel a Dunát a határértéket meghaladó módon. 

"Megalapozott és mindenki számára megnyugtató válaszok kellenek Paks II. környezeti hatásaival kapcsolatban, mert nem csak rólunk, de a gyermekeink biztonságáról is szó van. Nem látunk például garanciát arra, hogy az erőmű biztonságos tud maradni egy esetleges terrortámadás esetén. Ahogy azt sem tudni, milyen technológiával és véglegesen hol kerülnek elhelyezésre a több százezer évig sugárzó nukleáris hulladékok – nyilatkozta Perger András, a Greenpeace Magyarország energiakampány-felelőse."  

A határozat hiányosságai miatt az Energiaklub és a Greenpeace Magyarország élni fog a rendelkezésükre álló jogi lehetőséggel, és az engedélyt bíróságon támadják meg.  

(Greenpeace - MTI)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.