Énekeljünk, attól majd leáll a klímaváltozás, feltámad a dodó!

Cinikus vén fütyi, lelketlen technokrata és földhözragadt bunkó, ez vagyok én! Mi más magyarázat lehet arra, hogy a hátam borsódzik az olyan rendezvényektől, amikor az emberek ország-világszerte arra buzdítják egymást, hogy gyújtsanak gyertyát, tűzzenek szalagot magukra, netán, mint most, énekeljenek valami nagyon gyakorlatias, nagyon konkrét társadalmi cél elérése érdekében?

De most komolyan, velem van a baj, amiért úgy képzelem, hogy bárcsak mindenki inkább lejjebb csavarná a fűtést (vagy a klímát, ha meleg vidéken él) otthon, árajánlatot kérne lakásszigetelésre vagy korszerűbb fűtésre, esetleg venne pár energiatakarékos izzót, urambocsá' biciklivel menne melóba kocsi helyett a Föld Napján, ahelyett, hogy elénekel egy nótát? Mert erre szólít közleményében a Jobb Veled A Világ nevű alapítvány, állítólag a Föld érdekében:

"A Jobb Veled a Világ Alapítvány egyedülálló akcióval ünnepli a Föld Napját: a világnap alkalmából közös énekléssel hívják fel a figyelmet a környezetvédelem fontosságára, a fenntartható gondolkodásmód és az azzal járó életmód mellett való elköteleződésre. Az eseményhez készült egy dal is, amiben Bagdi Bella és az Oscar-díjas Mindenki c. filmben szereplő gyermekkórus énekel. Néhány nap alatt a világ minden tájáról több ezer jelentkező csatlakozott a kezdeményezéshez. A szó szoros értelmében: Mindenki énekelni fog! A szervezők számításai szerint 100.000 magyar fog énekelni a Földért a világ körül. Az eseményről bővebben itt lehet olvasni: enekeljafoldert.hu

Április 21-én, pénteken 9.30-kor Bagdi Bella és az Oscar-díjas Mindenki kórusa a Bakáts téri Ének-Zenei Általános Iskolában fogják elénekelni a Gyújts egy gyertyát a Földért című dalt. Bagdi Bella facebook oldalán élőben bejelentkeznek a helyszínről, így bárki becsatlakozhat hozzájuk. Április 22-én, szombaton pedig a családok, baráti közösségek akár otthon, akár a kedvenc helyükön a természetben kapcsolódhatnak be az eseménysorozatba. A mozgalom célja, hogy fenntarthatóságra nevelje a fiatalabb nemzedéket a zene segítségével, felhívja a figyelmet a környezettudatos életmód fontosságára."

Képet is kaptunk a közleményhez: az ilyen kórusok az új Bolygó Kapitányai, akik visszahizlalják a jégréteget a sarkokon és kiszippantják a tengerekből a lebegő plasztikszemetet:

Ettől azonnal szaporodásnak indul a bálnaállomány világszerte és visszanőnek az őserdők az irtásokon!

Még tudományos háttérinfó is jött az alapítványtól, ami alátámasztja, hogy a Föld szinte áhítja ezt az akciót:

"Szakmailag is megalapozott programokkal a jobb közérzetért

Nem ez az első rendhagyó kezdeményezése a Jobb Veled a Világ Alapítványnak. A pozitív pszichológia kutatási eredményeire épült Boldogságprogrammal ösztönzi az alapítvány az embereket az önfejlesztésre, a lelki béke elérésére és a pozitív gondolkodásra. A Boldogságóra programot az ELTE Pozitív Pszichológiai Laboratóriuma, Oláh Attila professzor vezetésével tudományosan is megvizsgálta, az eredmények alátámasztják, hogy tényleg boldogabbá teszi a gyerekeket a boldogságórákon való részvétel. Szintén a Jobb Veled a Világ alapítvány Boldogságintézetének ötlete volt Magyarország első boldogságtérképe. A felméréshez kapcsolódó kérdőívet országosan 737 településről, 5332-en töltötték ki 14 és 88 éves kor között. A felmérés egyedülálló, hiszen különböző szociális tényezők és a boldogság eléréséhez és megtartásához szükséges képességek közötti párhuzamok segítségével mutatja meg, hogy hol és mennyire boldogok a magyarok.

„A zene egy csodálatos eszköz, amelynek segítségével az emberi társadalom, a természet és a bolygó számára is fenntartható és tisztességes világkép követésére irányíthatjuk a figyelmet.” – vallja Bagdi Bella, aki az alapítványi tevékenysége mellett civilben személyiségfejlesztő tréner, előadó, író és énekes. A Gyújts egy gyertyát a Földért c. dalt Kovács Zoltán zeneszerző társával írta, az Oscar-díjas Mindenki című filmben szereplő kórussal felvett videoklip a kezdeményezés honlapján már elérhető: http://enekeljafoldert.hu A közös énekléshez már több mint ötvenezer iskola és magánszemély csatlakozott világszerte, a jelentkezésre is a honlapon nyílik mód.

A zenének mindig is fontos szerepe volt és van az emberiség evolúciós fejlődésében. A zenének hatalmas szerepe van abban, hogy azok lettünk, akik vagyunk, mert a zene olyan eszköz, amely az embereket – csoportosan és egyenként is – tartósan formálja, alakítja. Tudományos tény, hogy az éneklés jótékony hatással van agyunk fejlődésére, a stressz oldására, a felszabaduló hormonok pedig az egészségünk megőrzésében, az immunrendszer stabilizálásában is szerepet játszanak. A közös éneklés hozzájárul a közösségtudat elmélyítéséhez, továbbá fejleszti az összpontosítást, a tanulást és az emlékezőképességet."

Hát ezzel nehéz vitatkozni. De tényleg, ha az olajszállító tankerek meghallják Bagdi Bella, az alapítvány frontembere énekét, soha többé nem mernek kettétörni, az tuti:

Akit esetleg a fenti dal nem győzött meg, talán a Belga zseniális témafeldolgozásától válik jobb emberré:

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.