A nap süt, a szél fúj, az új koppenhágai akkumulátor-telep meg elteszi az energiájukat későbbre

A napelem, szélturbina, vízi erőmű már nem probléma műszaki értelemben, de ha az emberiség át akar állni minél nagyobb arányban, akár teljesen a megújuló energiaforrások alkalmazására, még ki kell találni, hogyan tároljuk el a csúcsidőszakok többletenergiáját és hogyan simítsuk ki a termelési völgyeket. L. Simon Lászlóval szólva: meg kell oldani, hogy legyen áram éjjel is, amikor nem süt a nap.

Jelenleg ezeket a helyzeteket a klasszikus erőművekkel lehet kezelni. Ha nem süt a nap, dobunk egy lapáttal a szénerőmű kazánjára, ha nagyon süt, nem dobunk. Az ABB most Koppenhágában leszállított egy olyan akkumulátortelepet, amivel ki lehet hagyni a rendszerből a fosszilis energiát - igaz, egyelőre csak pár tucat háztartás energiaigénye erejéig.

Az akkutelep nem közvetlenül a megújuló energiát hasznosító erőművekhez kapcsolódik, viszont segít a túltermelési csúcsok kisimításában

A villamosenergia-hálózatra kapcsolódó akkumulátoros energiatároló rendszer, Dánia első városi energiatároló rendszere a nap 24 órájában 60 háztartást képes ellátni árammal. A lítium-ion akkumulátorra alapozott energiatároló rendszert Koppenhága Nordhavn kikötői kerületében helyezték üzembe. Az ABB szerint a jövőben az akkumulátoros tárolási rendszer jelentős alkotóeleme lesz annak az energiarendszernek, amelyben a megtermelt villamos energia nagyobb része nap- és szélerőművekből származik majd. Mivel a megújuló energia termelése kevésbe tervezhető előre, a tárolási rendszer kulcsfontosságú szerepet kap az energiaellátásban, lehetővé teszi a csúcsterhelések csökkentését és a hálózati frekvencia stabilitását. 

Persze ez a kis telep inkább csak kísérlet, mint valódi ipari létesítmény. A projekt keretében olyan ismereteket szeretnének gyűjteni, amelyek segítségével nagy mennyiségű megújuló energiát integráló, rugalmasabb és fenntarthatóbb villamosenergia-hálózat valósítható meg. Ezek a megoldások kulcsfontosságúak annak a nagyratörő célkitűzésnek az elérésében, hogy 2025-re Koppenhága a világ első szénsemleges fővárosává váljon. 

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.