Hogy tudnánk hatékonyan elraktározni a napenergiát? Majd a páfrány megmondja!

A sugárzó-füstölő erőművek megújuló energiákkal való kiváltásának legnagyobb problémája, hogy nem elég csupán elektromos energiává alakítani a nap, vagy a szél energiáját, de el is kéne tárolni azt valahogy, éjszakára vagy a szélcsend idejére. 

Vannak már erre különböző, akár ipari léptékben is alkalmazható megoldások (az energiát el lehet tárolni például helyes otthoni fali akkumulátorban, magasra felszivattyúzott vízben, vízből előállított hidrogénben, elektromos autók akksijaiban, de akár még összenyomott levegőben is), de az igazán rugalmasan, alkalmazható és főleg olcsó technológia még nincs meg.

A melbourne-i egyetem kutatói most egy amerikai páfrányfajtól lestek el egy trükköt, amellyel olyan új kondenzátorok készíthetők, melyek állítólag csekély 3000%-kal nagyobb kapacitást képviselnének a ma meglévő kondenzátorok energia-tároló képességéhez képest.  

Az RMIT University csapata állítólag már prototípus szinten is elkészített az új kondenzátort, ami egy vékony filmszerű izé. És mivel alapjában véve a napelem is egy vékony filmszerű izé, megvan a lehetőség a két vékony, filmszerű izét összeragasztására, így egy vékony, filmszerű izé létrehozására, amely képes elektromos energiává alakítani és el is tárolni a napenergiát. Így aztán olyan felületet lehetne létrehozni, ami mondjuk egy laptop borításán egyszerre tudna energiát termelni (fényből) és raktározni is

Hogy pontosan hogy működik a csodakondenzátor, azt a kutatók részletesen leírták publikációjukban, megérteni viszont elég kevés az középiskolás fizikatudás, ami nekem van. De a lényeg természetesen az a pár menő buzzword, ami majd most éppen megmenti a világot: van benne grafén, mint alapanyag, nanotechnológia, mint lépték a szerkezetben és fraktál, mint ama bizonyos páfrány belső szerkezetének lemásolásával készült struktúra. 

Amit viszont már én is értek: az ausztrál kutatók kondenzátora méretéhez képest a ma használatos eszközök kapacitásának 30-szorosát képes produkálni, a kondenzátor pedig eleve sokkal gyorsabban képes felvenni és leadni az energiát, mint egy akku. 

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.