Többet süt jókor a nap, csökken a fogyasztás

Bár a pár kába nap garantált, azért van előnye is az óratekergetésnek. Legalábbis a Mavir Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. kommunikációs főmunkatársa, Berczelly Réka nyilatkozata alapján mindenképp. 

A nagyfeszültségű hálózatok üzemeltetőjeként a Mavir látja a fogyasztási adatokból, hogy "jócskán spórolunk" az óraállítással. A cég szakemberei összehasonlítják az óraátállítás előtti napok és az óraátállítást követő napok villamosenergia-fogyasztási adatait; főleg az esti csúcsterhelés csökkent már vasárnap is.

Egy nap körülbelül 1,5-3 százaléknyi villamos energia takarítható meg az óraátállítással, és ez a környezetre is jótékony hatással van.

De a cudar tél felpörgette a villanyórákat, "minden eddigi rekordot megdöntöttünk az áramfogyasztásban", azt mérték, hogy 5,5 százalékkal több áram fogyott a télen Magyarországon, "mint eddig bármikor máskor". Januárban volt a legmagasabb a fogyasztás.  

De vajon merre tekerünk a jövőben? Marad egész évben a nyári időszámítás? Esetleg csatlakozunk a GMT+2-es időzónához, és kongatunk egyszerre delet Ukrajnával, Romániával, Bulgáriával, Törökországgal? 

Az Országgyűlés gazdasági bizottsága tavaly novemberben még támogatta azt a jobbikos javaslatot, hogy Magyarországon legyen egész évben nyári időszámítás, óratekerés nélkül, a bizottság azonban eddig nem vette napirendjére a témát.

A 24.HU információ szerint "a tavaszi ülésszak kezdetén a Jobbik újra kezébe vette a kezdeményezést, az óraátállítás eltörlésének ügye jelenleg a Ház gazdasági bizottságának asztalán fekszik, ahol várhatóan egy-két héten belül lefolytatják a részletes vitát. Ha zöld utat kap, utána megint egy-két hét, mire a módosító indítvány a plenáris ülés elé kerül, és megtörténik a zárószavazás."

(MTI)

 

 

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.