Majdnem ingyen energia a napból, éjszaka is

Hiába pörög itthon Paks II engedélyeztetése, hiába öleli keblére Donald Trump az olajipart, az energiapiacon olyan változások indultak be, amelyeket szerencsére már egyre nehezebb leállítani.

Ismét a Tesla került a címlapokra egy hangzatos, és hasznos beruházással. 13 megawattos napelem farmot építenek Kauai-n Hawaii egyik szigetén, a cél pedig a fránya éjszakák kibekkelése. Igen, erre is van megoldás, a napenergiát már akkor is felhasználhatjuk, amikor kedvenc égitestünk épp a Föld másik oldalát süti.

A telepítésre kijelölt 18 hektáros területen 54.978 panel és 272 Powerpack kap helyett 52 megawattóra tárolókapacitással. Ez a legnagyobb ilyen jellegű beruházásuk a tavalyi 2,6 milliárd dolláros SolarCity-s bejelentés óta.

Kauai Hawaii állam negyedik legnagyobb szigete, 2030-ra 70 százalékban, 2045-re pedig 100 százalékban megújuló energiaforrásokkal biztosítaná a szükséges áramot. A sziget képviselői 20 éves szerződést írtak alá a Tesla-val, így kilowattóránként 13,9 centet fognak fizetni nekik. A KIUC elnöke szerint ez a világ legnagyobb napenergia raktározója. (engadget.com)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.