Valentin-nap, mint környezeti katasztrófa

Egy papíripari cég PR-ügynöksége látta meg a témát Valentin-nap utóéletében. Íme, egy közlemény, amitől még jobban utálhatja ezt az import kamuünnepet, aki inkább praktikus, mint romantikus alkat:

A szerelmesek ünnepe környezetvédelmi szempontból minden, csak nem romantikus. Valentin napon összehasonlíthatatlanul több szemetet termelünk, mint az év többi napján. A karácsony után a szerelmesek napja okozza a legnagyobb hulladékmennyiséget az évben. 

Az ajándékok illetve azoknak csomagolóanyagai jelentősen terhelik környezetünket, ezért ebben az időszakban még fontosabb, hogy amikor csak tehetjük, szelektíven gyűjtsük a hulladékot. Az ünnepek és nagy általánosságban az ajándékok rengeteg szemetet termelnek: műanyag dobozok, étel és italmaradékok, csomagolópapírok, masnik, stb. A GD Environmental most számszerűsítette a Valentin napi ajándékozást. Az angol vállalat korábbi kutatásából kiderül, hogy az angolok 180 millió rózsát dobnak ki  a szemétbe Bálint-napot követően, valamint több mint 36 millió szívecske alakú doboz csokit és közel 24 millió köszöntő kártyát vásárolnak, amelyek mind a szemétben végzik. 

Szemét Valentin!

A februári fagyos napok nem kedveznek a virágzásnak, éppen ezért importálni kell a rózsákat meleg helyekről, aminek szállítása nem mondható környezetkímélőnek. Azonban, hogy mégis pozitív kimenetele legyen a dolognak, az elszáradt virágokat dobjuk a komposztba, vagy - már ahol gyűjtik az ilyesmit - a zöldhulladék zsákba. Így ahelyett, hogy elégetnék, vagy lerakóra kerülne, komposztálás után újra visszakerül a természetes körforgásba. 

A csomagolóanyagokból, amit lehet, használjunk fel újra. Amit pedig mi magunk már nem tudunk használni, de újrahasznosítható, azt gyűjtsük szelektíven. A helyes kuka használata hozzájárul a hulladéklerakókra kerülő szemét mennyiségének csökkentéséhez, és biztosítja az értékes nyersanyagok újrahasznosítását.

„Magyarországon évente több mint két millió tonna lakossági hulladék keletkezik. A magyarok ennek mindössze 10%-át gyűjtik szelektíven. A szelektálható hulladék legnagyobb részét az élelmiszer és a fogyasztási cikkek csomagolóanya teszi ki. Kis odafigyeléssel mindenki hozzájárulhat a környezet kíméléséhez; Valentin nap után például a papírból készült csokisdobozokat dobjuk a szelektív kukába, így ezek a papírgyárakban alapanyagként újrahasznosításra kerülnek.”- tanácsolja a Rondo Hullámkartongyártó Kft. ügyvezető igazgatója, Miklós Zsolt.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.