Ha nem is vár, de legalább szigetelés lesz a szemétből Debrecenben

Energocell üveghabgranulátum-gyártó üzemet adtak át szerdán Debrecenben, ahol húsz szorgos alkalmazott munkája nyomán  évente 12-13 ezer tonna hulladék-üveget alakítanak át magas hőfokon habosított szigetelő anyaggá.

Terveik szerint 3-4 éven belül már hatvan embernek ad munkát a Közép-Kelet-Európában egyedüli üzem, és évi 40-50 ezer tonna üveget is megmentenek a haszontalan hulladékká válástól. 

Ez már nem lenne rossz arány, hiszen a települési hulladék mintegy 3 százaléka üveg, az országban évente 76 ezer tonna üveg a hulladéklerakókban végzi.

Az üveghabot több évtizede ismerik és gyártják Nyugat-Európa több országában. Az üveghab sikeresen alkalmazható például passzívházak, épületek, ipari padlók aljzatszigetelésénél, hűtőházak, szerelőcsarnokok, járható-, vagy zöldtetők kialakításánál, épületek falazat-födém kitöltésénél, sport- és jégpályák kivitelezésénél, út és vasútépítésnél, fűthető gépkocsifelhajtó kialakításánál és zajvédő falakban.

Brüsszel persze ebből sem tudott kimaradni, a 650 millió forintos beruházáshoz 166 millió forint európai uniós támogatást nyertek a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program (Ginop) pályázatán.  (MTI)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.