2020-ra már leáldozóban lesz az olajipar?

A londoni Imperial College Graham Intéze és a Carbon Tracker Initiative  közös jelentése bizakodó képet fest az energiapiac alakulásáról. "Számíts a kiszámíthatatlanra: Az alacsony széntartalmú energia feltörekvése" című tanulmányukban kiemelték, hogy a fosszilis energia ipara akár 10%-kal csökkenhetett a tiszta energia miatt az elmúlt 10 évben. 

Az energiapiac jelenlegi fejlődési irányából a folyamat további gyorsulására következtetnek. AZ elektromos autók és a napenergia ára folyamatosan csökken, 2040-re a felhasznált energia 23%-a már napenergia lesz, 2050-re pedig akár a 29%-ot is elérheti. 

Ez elegendő ahhoz, hogy a szénenergia teljesen eltűnjön a piacról, és a földgázból származó energia is, a globálisan felhasznált energia csupán 1%-át tegye ki. Igaz, ahány jelentés, annyi előrejelzés az Exxon becslése szerint 2040-re a felhasznált energiának csak a 11%-át fogják adni a megújuló források.  

A kutatás, avagy tudományos jóslat az elektromos autók elterjedésére is tippet adott. Állításuuk szerint 2025-re akár a bolygón lévő összes autó 35%-a elektromos lehet, 2050-re pedig 67%-a. 

Ennek köszönhetően a világon közel 2 millió hordóval kevesebb olajra lesz szükség 2025-ben, 2050-ben pedig már 25 millió hordóval kevesebbre.  (tisztajovo.hu)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.