Trump tartja a szavát, és beint a törtető olajipar ellen tüntetőknek

Trump két olajvezeték építését indítja újra, cél a Keystone XL és a Dakota Access befejezése, a környezetvédők várható heves tiltakozása ellenére. 

Tavaly decemberben komoly sikert értek el a Standing Rock-tüntetők (vagy ahogy önmagukat hívják, vízvédők). Megakadályozták a Dakota Access Pipeline névre hallgató kőolajvezeték megépítését, pontosabban a tiltakozás hatására felfüggesztették az építkezés engedélyét és környezeti hatástanulmány elkészítését írták elő. 

A Standing Rock-tüntetésről szóló cikkek:

A Keystone XL vezetékkel még Obama számolt le 2015-ben. "Nem szolgálná a nemzeti érdekeket a kanadai Alberta tartomány olajmezőitől a Mexikói-öbölnél található finomítókig húzódó Keystone XL kőolaj-vezeték megépítése" - mondta akkor, döntését több republikánus elnökjelölt-aspiráns azonnal elítélte és politikai indítékúnak minősítette az elnök döntését.

Ezeket az előzményeket látva nem meglepő, hogy Trump már első napjaiban úgy döntött, ideje életet lehelni az országon áthúzódó csőkígyókba. 

Környezetvédő csoportok  máris heves tiltakozásba kezdtek, a Sierra Club közölte, hogy mindent meg fog tenni a vezetékek ne épülhessenek meg. A Dakota Access  1825 kilométer, a Keystone XL  2700 kilométer hosszan futna.  

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.