Erős szelek pörgették meg a román energiatermelést

Romániában csak úgy pörögtek a szélkerekek, kedden este az ország 10,8 gigawattos villamosenergia-termelésének negyedét a szélerőművek adták.

Amíg nem figyeltünk a térség szélenergia királya lett Románia, kapacitása eléri a 3 gigawattot, szorosan mögötte Ausztria áll 2,4 gigawattal, míg Ukrajna teljesítménye 500, Horvátországé pedig 400 megawatt.

Nos hol vagyunk mi a sorban? Sehol. Összesen 329 megawatt energiát pörgetnek kerekeink, és ez a széllel szemben hozott intézkedéseket ismerve nem is fog változni.

Ezért jobb híján drukkolhatunk a szomszédoknak!

A villamosenergia-hálózatot működtető Transelectrica honlapján valós időben közölt adatok szerint kedd este a szélenergia Románia legfőbb energiaforrásává lépett elő 24,5 százalékos részesedéssel. A termelés 23,7 százaléka a széntüzelésű, 21,24 százaléka pedig a szénhidrogén-tüzelésű hőerőművektől származott, a villamosenergia-termelés 17 százalékát a vízierőművek, 13,1 százalékát pedig a cernavodai atomerőmű biztosította.

Románia szélerőműveinek többsége a Fekete-tenger partján lévő dobrudzsai megyékben található, éppen azokban a térségekben, amelyeket leginkább sújtott az utóbbi hetek zord időjárása, és ahol a rendkívüli hideg miatt jelentősen megnőtt az energiaszükséglet.

Tavaly januárban a szélenergia Románia energiatermelésének 11,7 százalékát tette ki. (MTI)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.