Elsők közt vagyunk a legrosszabb levegőjű országok listáján

A pokoli fagyok egyik "pozitív" hozadéka, hogy fősodorba került a hazai légszennyezettség kérdése. Saját bőrünkön tapasztaljuk, hogy valami nagyon nincs rendben. Pedig a jelenség nem új keletű, de a megoldás úgy tűnik még messze van.

Nagyon messze.

A Levegő Munkacsoport blogján részletezett, Air quality in Europe — 2016 report című jelentés alapján már 2013-ban is ott voltunk az európai szennyezettségi lista élén.

"Európában 467 000, ebből Magyarországon 12 800 ember idő előtti halálát okozzák évente az ultrafinom részecskék (PM2,5), amelyek elsősorban a lakossági fűtésből és a közlekedésből származnak.

Lakosságarányosan a legjobb helyzetben Izland, Norvégia, Svédország, Finnország és Írország van, ahol 100 000 lakosra 25-33 halálozás jut, míg Magyarországot a lista vége felé találjuk a 100 000 lakosra jutó évi 130 halálesettel – csak Szerbiában, Macedóniában, Bulgáriában és Koszovóban rosszabb a helyzet, mint nálunk."

A szennyezettség egyik fő kiváltó oka a lakossági tüzelés, és a Levegő Munkacsoportnak sikerült szociális hírbombát robbantania, amikor rendőrségi fellépést javasoltak az illegális hulladékégetés visszaszorítására.

Ettől bepörgött a szenzációverkli, a fagytól vacogó szegényekre alapozva rengeteg helyen jelent meg újra a hír, természetesen csak erre az egy momentumra kihegyezve.

"Büntet a rendőr a szemétégetésért...üldözik a szegényeket...satöbbi."

A kályhába kukucskáló rendőrök képe erős, ez nem megoldás a kérdésre, de érdemes elolvasni Vásárhelyi Mária Facebook bejegyzését a témában. Így halványul el a fő téma, a fojtogató légszennyezés, és alakul át valami egészen mássá.

Hozzá már így jutott el a probléma, kifacsart, torz formában, fókuszt vesztve, mintha csak a leszakadó réteg kínzása lenne a cél.

Az már elsikkad a rövidhírek dömpingjében, hogy a Levegő Munkacsoport és a Greenpeace közös, tavaly januári, hatpontos megoldáscsomagjának hatodik pontja ez: „RÁSZORULTAKNAK MEGFELELŐ TÜZELŐANYAG BIZTOSÍTÁSA - A rászorultak részére biztosítani kell a feltételeket, hogy törvényes módon fűthessenek. Nem lehet elégszer hangsúlyoznunk, hogy ez nagyságrendekkel kevesebbe kerülne, mint amennyi kárt az jogellenes égetések okoznak. Jelenleg a 1503/2015. kormányhatározat [7] alapján 3 milliárd forint értékben szociális tüzelőanyag-támogatást biztosít a kormányzat. Ennek összegét legalább háromszorosára szükséges emelni.”

A javaslatot azonban nem fogadta el az országgyűlés.

"A Levegő Munkacsoport azóta több levelet írt Varga Mihály nemzetgazdasági miniszternek, kérve a szükséges források biztosítását, azonban ezekre semmitmondó válaszokat kapott. Történt mindez annak ellenére, hogy számszerűen kimutattuk: a megbetegedések, elhalálozások okozta veszteség sokkal többe kerül az államkasszának, mint az, amit ezek megelőzésére kellene fordítania." - Levegő Munkacsoport Blog

Alapos véleménycikk jelent meg az ügyről HVG oldalán, Révész Sándor záró gondolatánál pontosabb nehéz összegezni az idei füstbalhét.

"A Levegő Munkacsoport nem vállalhat felelősséget a saját, egyébiránt nagyon is támogatandó javaslataiért úgy, hogy nem vet számot azok eltorzításának fölöttébb reális veszélyével. Ebben az esetben tehát a Levegő Munkacsoportnak hangsúlyosan és explicit módon jeleznie kell, hogy egy ilyen kampány éppen az ellenkezője lenne annak, amit ők szorgalmaznak. Azoknak van igazuk, akik a Levegő Munkacsoporttól ezt a jelzést várják és elvárják."

A témában indítónak tökéletes a Magyar Narancs: Kihűlni veszélyes - Fűtési szokások a vidéki Magyarországon című cikke, valamint a Levegő Munkacsoport blogja.

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.
;