Végre egy magyar térburkolat, amire büszkék lehetünk

Ma már nincs település térkővel burkolt placc nélkül, de úgy tűnik jobban járunk, ha felszedjük mindet. Mert akad egy hazai fejlesztésű alternatíva, aminek valódi haszna is akad.

Nem csak a 24.hu ír az úttörő kezdeményezésről, hanem a tudományos lapok között nagyhalnak számító TechCrunch, és a Treehugger is, sőt, a 2017-es világkiállításon is ott lesz a Futi néven indult, majd Platio-ra keresztelt hazai fejlesztés.

Az ötlet lényege hogy a hulladékenergiaként elvesző erőforrásokat, mint például az emberi lépés, kerékpáros közlekedés,valamint a napfény és az éjszakai világítás energiáit hasznosítja "térkő" formájában.

A projekten jelenleg hárman dolgoznak, Ilyés Miklós tájépítész, Cseh József vegyész és villamosmérnök, valamint Sziszák Imre gépészmérnök.

A rendszer lelke egy újrahasznosított műanyag vázra épülő térkő elem, ami a benne elhelyezett piezo kristálylapok segítségével képes elektromos áramot termelni, és ami jelenleg még fontosabb szenzorokkal információt gyűjteni, raktározni, és továbbítani.

Jelenleg még csekély energiamennyiségről van szó, a fejlesztők elsősorban az érzékelésre fókuszálnak, de a technológia energiatermelési szempontból hatékonyabbá tételére kitalált ötletek kidolgozása már folyamatban van.

Az előzetes kalkulációk alapján a rendszer négyzetméterének árát igyekeznek majd százezres nagyságrendre csökkenteni, ami a hagyományos térkövek árával összehasonlítva még finoman szólva is igen borsosnak tűnik, azonban a hasonló teljesítményű napelem rendszerek mellett már versenyképessé válhat.

A csapat jelenleg is bővül, épp műszaki menedzser hallgatót, vagy végzettségű csapattagot, lelkes gépész-, vagy villamosmérnököt keresnek, reméljük, hogy még hallani fogunk róluk!

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.