Párizsban marad a szmog és a korlátozás

Meghosszabbítják legalább egy nappal a légszennyezettség miatt kedden életbe léptetett forgalmi korlátozást Párizsban és környékén: szerdán csak a páratlan rendszámú gépjárművek közlekedhetnek a fővárosi agglomerációban.

A fővárosi közlekedési vállalatok igyekeznek minden eszközzel segíteni a helyzet megoldását. A párizsi közösségi kerékpármegosztó vállalat, a Vélib keddre ingyenessé tette szolgáltatásait, és kezdeményezéséhez az Autolib elektromos autómegosztó is csatlakozott.

A városi tisztségviselők szerint idén ez a kilencedik alkalom, hogy különösen rossz a levegő minősége Párizsban, de a szálló pornak a riasztási küszöbértéket meghaladó koncentrációja miatt a páros-páratlan rendszámok szerinti közlekedési korlátozást eddig csak háromszor, 1997 októberben, 2014 márciusban és 2015 márciusban írt elő a prefektúra Párizsban.

Ha ez nem fog lökést adni a városvezetésnek a régóta tervezett dízeltilalomhoz, akkor semmi. Ezt már 2014-ben tervezték, és minden évben felröppen a hír, hogy most végleg elszánják magukat, és kitűznek egy céldátumot. Eredetileg 2020-ra tervezték a gázolajos tiltást, pár napja viszont már 2025 látszik reálisnak.

Az öreg kocsik kitiltása már folyamatban van, idén júliustól Párizsba hétköznapokon (reggel 8 és este 8 között) nem hajthatnak be az 1997 előtt forgalomba helyezett autók (és a ’99 előtti motorok), 2020-ra pedig már csak azok a kocsik mehetnek be a francia fővárosba, amelyek 2010 után készültek.

Meglátjuk mi valósul meg mindebből, Budapesten egyelőre öröm, ha a metró gond nélkül jár. (MTI, vezess.hu)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.