Tízezreket húzunk le a klotyón

A magyarok többsége a mindennapi tevékenységük során nem figyel oda a vízhasználatra, pedig nem ártana.

Egy négytagú család esetében a tudatos vízfogyasztással megspórolható összeg körülbelül 75.000 Ft-ra tehető évente, legalábbis ezt állítja a greenfo.hu-n megjelent cikk.

A legnagyobb mumus még mindig az átkozott kádban fürdés, amihez átlagosan 200 liter víz szükséges, míg egy zuhanyzás 40 – 70 liter vízből is megoldható.

Az alacsony áteresztésű zuhanyrózsák használata szintén segíthet a vízfogyasztás csökkentésében, ugyanis ezek az eszközök csupán 10-15 liter vizet bocsátanak ki.

A tusolással éves szinten így akár 25.000 liter vizet, illetve 18.750 forintot is meg tudunk spórolni személyenként. Egy négytagú család esetében ez 75.000 Ft-ra tehető évente.

WC öblítésre átlagosan naponta 45 liternyi vizet használunk el, és ezt a mennyiséget akár nullára csökkenthetjük egy alomszék csatasorba állításával. Igaz ez csak komposztálást végző, konyhakerttel rendelkező családi házak esetén opció, másoknak maradnak a takarékosabb tartállyal szerelt egységek.

Nagy valószínűség szerint 2025-re az emberiség kétharmada komoly vízhiánnyal fog küzdeni. Ismail Seragelgin 1995-ben azt mondta: „E század sok háborúja az olajért folyt, de a következő századéit a vízért vívják majd”. A tudatos vízfogyasztás hatására háztartásonként akár 20 m3 vizet is megspórolhatunk évente, ami a 3,8 millió magyar háztartás esetében már jelentős mennyiséget tesz ki, nagyjából két Velencei-tónyi mennyiséget jelent.  

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.