A hobbiból tartott tyúknak sem illő megenni a tojását?

A vegán életmódnak vannak olyan határterületei, ahol vitaalapot adó filozófiai kérdések merülnek fel egy-egy élelemforrással kapcsolatban.

Alapvetés, hogy mindenféle állati alapanyag lekerül a menüről, legyen az tej, sajt, tojás, ikra, bármi, ami a jószág testéből származik.

Mert a haszonállatok tartásra, bármennyire is öko-bio módszerekkel történik, nem megoldás.

Ezért érdekes a Veganinja cikke, amiben egy társállatként befogadott tyúk tojásainak sorsa a kérdés.

"Ha nem fáj a tyúknak, és szeretetből tartom, a rántotta csak egy kedvező mellékterméke a helyzetnek, akkor miért ne (t)ehetném?

Azért nem, mert azt senki nem tudja, nem fogja leellenőrizni, hogy tényleg nem fáj-e a tyúknak, és tényleg szeretetből tartod-e. Mert felveti a kérdést, hogy akkor a bio, szabadtartásos, humánus farmoknak is van-e akkor létjogosultságuk, holott erre már egy tökéletesen egyértelmű NEM a válasz.

Ha elfogadjuk azt, hogy egy szeretett, hobbiból tartott állatot hasznosítunk, azzal legitimizáljuk az állathasználatot, csupán bizonyos feltételeket szabunk köré. Visszatérünk az állatjóléti megközelítéshez, az állatjogi helyett. Onnan pedig már csak egy lépés a bio tejüzem, ahol a kisbocik önként adják nekünk az anyatejüket, a házi sajtok, a kistermelői mézek, és a már sokat emlegetett házi tojás, ahol a „kiöregedett”, egyre kevesebbet tojó tyúk a profit csökkenésével – minden bizonnyal természetes úton, végelgyengülésben – elhalálozik.

A tyúkok a legtöbb esetben előbb vagy utóbb megeszik a saját, megtermékenyítetlen tojásaikat. Ennek a jelenségnek az a magyarázata, hogy egy tyúknak ahhoz, hogy egy tojás kifejlődjön a szervezetében, relatíve sok kalciumot kell felhasználnia, különösen a tojás héjának megalkotásához.

Ennél fogva, amíg egy fészekaljnyi tojást tojik, rengeteg kalcium távozik a szervezetéből, és ha látja, hogy a tojásai nem fognak kikelni – ebben a felismerésben segíthetünk neki, ha kicsit megrepesztjük vagy megtörjük őket – egész egyszerűen „visszaszerzi” az elvesztett kalciummennyiséget, említett tojások elfogyasztásával."

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.