Az euronews is belesett a napelem-napkollektor csapdába

A két fogalmat gyakran keveredik a fejekben, de a híradásokban inkább nem kéne. Az euronews egy házilag fabrikált napkollektorról szóló hírnél cserélte fel az elnevezéseket.

"Gondolná, hogy házilag is lehet napelemet készíteni néhány műanyag flakonból és üdítős dobozból? A két kulcsszó: fenntartható energia és újrahasznosítás.

Nem csalás, nem ámítás. A Buenos Aires melletti Garínban a Sumando Energíasnevű civilszervezet önkénteseinek segítségével a helybéli szegény családok meleg vízben fürödhetnek.

A civilszervezet 2014 óta 36 napelemet állított üzembe. A munkatársak egy kétnapos workshop keretében bárkinek megtanítják, hogyan készíthet napenergiával működő fűtőpanelt." - a riport felvételei és a szöveg is árulkodnak a fogalomzavarról, az elején még napelemről van szó, utána pedig meleg vizes fürdésről, amiben a jó öreg napkollektor működik közre.

Melyik melyik?

A napelem a magyar köznyelvben az a szerkezet, amelyik elektromos áramot csinál a nap energiájából, a napkollektor pedig az, amelyik felmelegíti a vizet a napfénnyel.

A napelemmel elvileg lehet meleg vizet is csinálni, ha egy elektromos vízmelegítőt kötünk rá, a napkollektor viszont sosem csinál villanyt. Viszont olcsó, sokat lehet vele spórolni és a profi szerkezetek sokkal-sokkal hatékonyabbak, mint a kiskertekből ismert feketére festett hordók, amik legfeljebb nyári zuhanyozásokra használhatók.

Első lakókocsis kivonulásunk alkalmával szét is szedtünk egy napkollektort, íme:
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.