Plakát helyett is ragasztható napelem a jövő?

Már évek óta várjuk, hogy a könnyű, flexibilis, keret nélkül is felszerelhető napelemek fejlesztése beérjen. Több cég is dolgozik a vékonyrétegű technológia versenyképességének növelésén, és egy amerikai csapat azt állítja, ők már ráleltek a helyes útra.

Ragasztható, könnyű, olcsó

16 év fejlesztésének eredménye a Sunflare CIGS (réz-indium-gallium-diszelenid) cellái, amelyek tíz százalékkal hatékonyabbak, és 65 százalékkal könnyebbek az eddig elterjedt technológiával összehasonlítva.

Mindezek mellett az ár sem csillagászati 1,07 dollár/watt. De a legnagyobb durranás a cellák ragaszthatósága. Elvileg bárhova felhelyezhető, a háztetőktől kezdve, akár egy teherautó oldalára, így könnyen felhasználható lenne városi környezetben is, a telepítési költségek radikális csökkenése mellett.

A cég állítása alapján megtalálták az olcsó gyártás kulcsát, a Capture4 cellánkénti előállítással. Ráadásul nem használnak mérgező anyagokat az előállításhoz és a sokkal kevesebb felhasznált vizet is újrahasznosítják a gyártás során.

Vannak hátrányok is

Az ígéret tehát csábító, de a nagy volumenű gyártás még a Sunflare esetében is a jövő kérdése, az első ránézésre tökéletesnek tűnő technológiának is vannak hátulütői. Az előállításhoz szükséges egyik ritka alapanyagot az irídiumot az érintőképernyők, LCD kijelzők gyártásánál is használják, tehát hatalmas ipari mamutokkal kell versengeni érte, ez pedig nem tesz jót az előállítás költségeinek.

A vékonyrétegű napelemek egyébként főként nagyon meleg éghajlaton, sivatagos vidéken teljesítenek jól, kevésbé érzékenyek a nagy melegre, mint a kristályos panelek. Ha nincs túl meleg, akkor a direkt fényt is rosszabbul hasznosítják, mint a kristályos napelemek, szórt fényben viszont jobbak.