Napelemről működő csoda-zebra állt csatasorba Debrecenben

Napelemmel működő, sárgán villogó figyelmeztető lámpák jelentek meg helyileg Debrecenben, időben pontosan 2016. október 8-án.

A helyi önkormányzat saját költségén, mintegy hétszázötvenezer forintból építette ki a jelzőrendszert, amelynek lámpái akkor kezdenek sárgán villogni, mikor a szenzorai gyalogost érzékelnek a gyalogátkelőhelynél.

Tökéletes példa a napelemek költséghatékony, célszerű felhasználásának, de érdemes megemlíteni, hogy egy magyar cég, a GM led line is készít a célnak teljes mértékben megfelelő KRESZ-táblákat.

"A GM táblája 14 Wattos teljesítménnyel üzemel, amit ma már egy néhány tízezer forintos napelemtábla képes ellátni, ha egy adott átkelő nem rendelkezne a szükséges infrastruktúrával.

A táblák ára kétszázezer forint alatt indul, onnantól változatoktól függően nő 240 ezer forintig. Egy budapesti kerületnek ajánlottak ingyen egy táblát bemutatódarabként, de nem kellett. Pedig még a telepítést is ingyen vállalták volna, a kerület illetékeseinek feladata egyedül az engedélyeztetés lett volna, az adott átkelőt ugyanis a BKK Közút tartja fent. Inkább nemet mondtak. A főváros nagy részén meglehet, hogy a lusta hivatalnokok állják majd a terjeszkedés útját, pedig a termékre már külföldről érdeklődnek." - írta a Totalcar.hu

(MTI)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.