Egy áramszedő nélküli vonat, ami dízelfüst helyett vízpárát ereget

Neve alapján akár a Trónok harca egyik harcos amazonja is lehetne Coradia iLint, de nem az, hanem a francia Alstom új, 300 személyes elővárosi motorvonatja. Amin áramszedő sincs, de nem is dízelmotor hajtja. Hanem?

A vonatot egy tüzelőanyag-cella látja el energiával. Ez az egység a tartályban szállított hidrogénből és a levegő oxigénjéből vizet és elektromos áramot állít elő - pont, mint ahogy kémiaórán bontottuk a vizet elektrolízissel H2-re és O2-re, csak fordítva. Az elektromos energia közvetlenül a villanymotorokat is kerülhet, de a jobb hatásfok és a finomabb szabályozhatóság elérése érdekében lítium-ion akkumulátorokat is tölt. Valahogy úgy működik az egész, mint a dízel-elektromos mozdonyok, csak persze füst nélkül:

Az Alstom persze nem saját örömére készítette el a prototípust. Német tartományok jelezték igényüket a tüzelőanyag-cellás vonatra, mellyel drága felsővezeték-építés nélkül is ki lehet váltani a szennyező dízelvonatokat.

Hidrogént tankol gázolaj helyett, korom helyett vízpárát pufog ki
Az utasok semmit nem vesznek észre az új technikából, legfeljebb annyit, hogy az új vonatokon nem lehet majd érezni a dízelmotor vibrálását, hallani a dörmögését

Azt már mi tesszük hozzá a hírhez, hogy az időzítés nem lehet véletlen. Németországnak a közeljövőben nagyon jól fog jönni minden, ami segít kezelni a megújuló energiaforrások termelési csúcs- és völgyingadozásait. Márpedig a hidrogén, mint köztes energiatárolási forma erre nagyon is alkalmas. Csúcsüzemben a szél- és naperőművek termelési feleslegével vízbontással elő lehet állítani és raktározni, majd ha épp nem süt a nap, vagy fúj a szél (ugye, kedves László), energiaforrásként lehet felhasználni - például vonatok mozgatására.


Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.