A szélerőmű mumus, a villanyautó viszont állami támogatást kap

Varga Mihály az Emobility Forum 2016 konferencián bejelentette az elektromos autók és haszongépjárművek beszerzését támogató kormányprogramot.

Ezek szerint csak a szélerőművek lettek mumussá, az e-mobilitás kiterjesztése viszont fontos cél, Az idei évre 2 milliárd forint forrást különítettek el a villanyautó-vásárlás támogatására, egy-egy autóhoz ugyanakkor legfeljebb 1,5 millió forint, a vételár 21%-át kitevő pénzbeli dotációt nyújtanak.

A programmal hosszú távra terveznek, jövőre 3 milliárd lesz a keretösszeg.

Csak új, 15 millió forintot meg nem haladó vételárú gépjármű jöhet számításba, a támogatás pedig pályázathoz kötött, jogi, és természetes személyek egyaránt lecsaphatnak a lehetőségre.

Mi fér bele 15 millióba?

Új villanyautókat nem vágnak az emberhez pár millióért, a kínálat a Citroen C-Zero-val indul 8,4 millió forinttól. Szóba jöhet a Nissan Leaf , a Kia Soul EV, VW e-up, vagy a BMW i3-asa is.

"Az elektromos járművek, a környezetbarát technológiák térnyerésével egyszerre leszünk részesei a klímaváltozás és a globális felmelegedés elleni küzdelemnek és teszünk gazdaságunk fejlődéséért, a munkahelyek számának emeléséért" - olvasható a kormany.hu-n, már csak az a kérdés, milyen forrásból érkezik majd az elektromos járműveket kiszolgáló energia.

Szélből biztos, hogy nem.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.