Az emberiség idén is túltolta, avagy ma van a túllövés napja

Idén augusztus 8-ra, vagyis mára esik az ökológiai „túllövés napja”. A természet ettől a naptól nem képes újból előállítani annyi energiát, mint amennyit elhasználtunk, így az emberiség már a bolygó következő évi erőforrásait használja.

Az utóbbi 15 évben az ökológiai túllövés napja 2 hónappal került korábbra, idén már augusztus 8-án, 2015-höz képest 5 nappal előbb átlépjük azt a küszöböt, ami után a természet már nem képes a saját megújulóképessége alapján újból előállítani, amit elhasználunk. Az emberiség mai fogyasztását figyelembe véve így már 1,8 Földre lenne szükségünk ahhoz, hogy ne legyünk deficitesek.

Ehhez mi, magyarok is hozzájárulunk, mivel egy átlagos magyar ökológiai lábnyoma 2,8 globális hektár, amely jócskán túllépi a rendelkezésre álló biokapacitást(1,72 gha).Ökológiai lábnyomunknak nagyságrendileg 60%-át teszi ki a karbon lábnyom, azaz a fosszilis erőforrások elégetéséből, a földhasználat-változásból és kémiai folyamatokból keletkező CO2 elnyeléséhez szükséges erdőterület nagysága.

Megoldás lehetne terraformálni a Marsot, de ehhez még hiányzik egy-két dolog, így maradnak földhözragadtabb módszerek az emberi habzsolás okozta károk enyhítésére.

Mondjuk megfelelő hőszigeteléssel: a természetes anyagokból készült szigetelés árnyékolással együtt nyáron 5-7 °C fokkal is csökkenti a lakások belső hőmérsékletét, hatékony és környezetbarát megoldást nyújt az időjárás elleni védekezésben, a magasabb villany- és fűtésszámlák ellen, és csökkenti az ebből eredő CO2 kibocsátást.

Egy családi ház fűtési energiaveszteségének 20-35%-a a falakon, 15-25%-a tetőn, a födémen, 10-15%-a pedig a padlón realizálódik

Ehhez némi mankó is akad, nem sok de több, mint a semmi. Augusztus 15-től az Otthon Melege program keretében az 1996 előtt épület családi házak energetikai felújítására is lehet pályázni.

Amennyiben homlokzati hőszigetelésre és/vagy magastető/padlásfödém hőszigetelésére szeretnénk pályázni, az alábbiakra feltétlenül figyeljünk:

1. Energetikus segítségével készíttessünk Energetikai Tanúsítványt az épületről.
2. Az energetikus kiszámolja, milyen minőségű (lambda értékű) és vastagságú szigetelés kell az adott területre, ami megfelel a pályázati kritériumoknak.
3. Ez alapján kérjünk árajánlatot a kivitelezőtől.
4. Figyeljünk arra, hogy az energetikus által ajánlott minőséget, vastagságot építsük/építtessük be, ellenkező esetben előfordulhat, hogy pályázatunk érvénytelen lesz, hisz nem teljesíti a pályázat. által előírt hő átbocsátási tényezőt.
5. Az energetikai tanúsítvány, az anyagbeszerzés, a kivitelezés költségeit szerződéssel és számlával. kell igazolni, azok benyújtása ugyancsak pályázati feltétel!

A most induló pályázat azonban mindössze 2000 családi ház energetikai felújítására biztosít keretet, miközben közel 2,5 millió családi ház szorulna rá a korszerűsítésre. Egyes szakértői számítások szerint, amennyiben a háztartások minden rendelkezésre álló energiahatékonysági korszerűsítést megtennének, éves szinten a felhasznált energia több mint 42%-át, megtakaríthatnák. Ennek a megtakarítási potenciálnak 84%-át a családi házak teszik ki.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.