Parlagfüvet láttál? Itt jelentheted be - és van is értelme bejelenteni!

Napokra vagyunk attól, hogy az Amerikából behurcolt szuperallergén gyomnövény, a parlagfű újra nekiálljon elcseszni vagy hárommillió magyar életét nyár végétől az ősz derekáig. Aki szokott lófrálni nagy napraforgó-táblák mellett, erdei irtások környékén, poros mezőgazdasági utakon, pontosan tudhatja, hogy nem a városi parkokban, házak kiskertjeiben véletlenül túlélő néhány csenevész példány ontja az irdatlan mennyiségű pollent a levegőbe ilyenkor, hanem az állami vagy nagyvállalati szféra hatalmas, gondozatlan vagy trehányul gondozott területei.

Az alábbi videón például egy nagyfeszültségű távvezeték alatti irtáson nőtt fel a parlagfű, impozáns méretűre, hatalmas területen. Ha ezzel nem kezd valaki valamit, keleti szél esetén a szomszédos Csákvár község lakossága időnként szabályos gáztámadás áldozata lesz:

De talán mégsem. Mert bárkiből lehet hős: én például most a NÉBIH parlagfű-bejelentő rendszerén keresztül próbálom megmenteni Supermanként az 5300 csákvári, pontosabban közülük a parlagfű-allergiások nyárutóját.

Tök egyszerű az egész. Kattintasz, regisztrálsz, leírod, hogy hol láttad a parlaffüves területet - sőt, le se kell írnod semmit, Google Maps-en is kikeresheted és egy klikkel betöltheted a koordinátákat a nem valami szép, de nagyon is funkcionális rendszerben:

Ha megtalálod a térképen a gócot, a rendszer ügyesen átemeli a koordinátákat

Ha akarod, SMS-ben és/vagy emailben a bejelentéseid státuszváltozásairól is kaphatsz infót. Én már tavaly és tavalyelőtt is jelentettem be parlagfüves területeket, és becsülettel jöttek is az értesítések. Sőt, ami ennél is fontosabb: pár napon belül kaszáltak is ezeken a helyeken, onnan biztos nem jött a pollen az orrunkba abban az évben.

A magyar állam úgy összességében olyan, amilyen, de ez a kis területe egészen olyan, mintha működne. Használjuk, dolgoztassuk hát - higgyétek el, tudunk tenni valamit magunkért a parlagfű-allergia idején az orrfúváson túl is!

(Küldd a linket mindenkinek, aki kapható ilyen bejelentgetősdire; minél többen toljuk az infót a NÉBIH-nek, annál kellemesebb lesz az életünk az első fagyig!)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.