Száraz kórók a porban a BAH-nál - hinnéd, hogy ez egy svájci-magyar koprodukciós projekt, 24 millás büdzsével?

A minap úgy hozta az élet, hogy leszálltam a villamosról a BAH-csomópontnál, innen pedig gyalog hatoltam tovább a Budaörsi úton az Osztyapenkó felé, mert Fontos Dolgom Volt arra. Vessenek bár Tarlós István Audija elé, bevallom: lázadó, a racionalitást a szabályok elé helyező, anarchista jellegű közlekedő vagyok. Így eszemben sem volt jó droid módjára úticélommal ellenkező irányba indulni, hogy előírásszerűen a zebrán mehessek át és tehessek jókora kört a benzinkutat is megkerülve - egy életem, egy halálom, én biz a rövidebb utat választottam. Így eshetett, hogy olyan vidékre tévedtem, ahol ember alig járt még előttem. A kuka és a korlát között, a sivatagot érintve akartam átkelni a fél-legális, felüljáró alatti parkolón, hogy még két sávot leküzdve átjussak az OMV-kúthoz, majd a Budaörsi út járdájára:

A budapesti Vadnyugat júliusban: valószínűtlenül modern villamos, mocskos, agyonfirkált sárga elektromos szekrény, a világ legkevésbé praktikus, szűk nyílású zöld kukája, repedezett aszfalt és beton, autók parkolnak egymás hegyén-hátán a híd alati gödrökben, kopár, kiégett-kitaposott zöldterület - de mi az a tábla ott középen elbújva?

Hajoljunk csak közelebb:

Még mindig nem látod a parkot a BAH-nál?

Hajoljunk még egy kicsit közelebb, és meglátjuk, hogy nem is szabálysértő gyalogos rendbontók vagyunk, hanem Parklátogatók:

Kiemelnék két részletet: "figyelembe vettük, hogy a növényegyüttes az év nagy részében díszítőértékkel bírjon, így teremtve meg egy gazdag virágzású, díszes felületet", illetve "szépségével Budapest dekoratív zöldfelületeit gazdagítja"

A tábla alján szereplő 24 milliós összeg persze nyilván nem egy az egyben a BAH-csomóponti sivatagi kóró-ültetésre ment el. Hogy pontosan mire, azt persze nehéz megmondani: a projekt honlapja nem valami részletgazdag. Az azért kiderül rajta, hogy a budapestiek a Főkert nevű fővárosi RT-n keresztül csupán 2,4 milliót fizettek ezért a kísérletért, 21,56 milliót a svájciaktól sikerült megcsípni hozzá.

Ha valakinek nyáron jönnek svájci ismerősei, rokonai Budapestre, nyugodtan vigye el kirándulni a BAH-csomópontra. Majd meglátja, milyen jó helyre ment a pénze - tényleg üdíti a szemet a buja zöld és a sok csapongó pillangó:

"Otthont, élelmet ad a különböző lepkéknek, méheknek és egyéb rovaroknak" - hát, lehet, de kéne nekik szólni, hogy megnyílt a lakópark, jöjjenek be a 61-es villamossal a Hűvösvölgyből, ha ott már nem bírják a zsúfoltságot. És ha már itt vannak, szokják meg, hogy gondosan nézzenek körül, mielőtt átrepülnek az út túloldalára valamiért, elég keskeny ez a rét, de nagy körülötte a forgalom.

Nem vagyok képzett biológus, de valahogy nem igazán lepett meg, hogy a perzselő hőségben, minden vízforrástól távol, az izzó aszfalttenger közepén még az elvileg szárazságtűrő növények sem mutatták a legjobb formájukat. Az állatokról nem is beszélve. Amikor én erre jártam, egy muslica se zümmögött ebben a fantasztikus oázisban.

De sebaj, ha 24 millából sikerül dokumentálni, hogy egy forró aszfaltrengeteg kellős közepén igenis lehet szemet-lelket gyönyörködtető, a Föld élővilágát szolgáló gondozásmentes arborétumot csinálni, talán Budapest másik végében, a városligeti fák irtását is elnézőbben fogadja majd a nagyközönség.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.