Unatkozol? Írj alá egy petíciót a kémiai szúnyogirtás ellen!

Mivel Magyarországon ma a klasszikus demokratikus akaratnyilvánítás, a nép választott képviselői útján elérhető politikai változás körülbelül annyira realitás, mint a Radírpók meg a Rózsaszín Párduc, mindenféle pótcselekvésekben pocsékolhatja energiáit, aki valami jó ügy érdekében szeretne tenni valamit, állampolgárként.

Ha egy kicsit is zöld a lelked, az idén már bizonyára odakötözted magad egy fához a Ligetben vagy álltál táblával a traktor előtt Kishantoson. Mindennek természetesen semmilyen eredménye nincs, még a győzelem is csak pirruszi lehet, de legalább úgy érzed, hogy tettél valamit. Viszont ez az aktívkodás olyan stresszes dolog! Mindenféle bunkóval kell üvöltözni, ha peched van, el is törhet ez-az benned, rajtad. És persze fárasztó is mindig kijárkálni tüntetni.

Még szerencse, hogy az internet komfortosabb megoldást is kínál a zöld szellem intenzív, de a magyar állammal szemben többé-kevésbé úgyis hatástalan kiélésére. Mi például felfedeztünk most egy remek online petíciót a szúnyogokra kipermetezett, de a méhekre, halakra, mindenféle bogarakra, kétéltűekre és hüllőkre, valamint az ő ritkításuk miatt áttételesen a velük táplálkozó kisebb ragadozókra, sőt, még a gyerekedre is káros idegméreg, a deltamethrin használata ellen. (A szernek kitett gyerekeknél egy tavalyi tanulmány kétszeres arányban állapította meg a figyelemzavaros viselkedés tüneteit.)

A deltamethrin különösen ártalmas a vízi élőhelyekre, és hát hol a legnagyobb probléma a szúnyog, hol permeteznek a leginkább ellenük? Naná, hogy a vízparti üdülőterületek környékén.

A szúnyogirtás módszertani tehetetlensége óriási. Hiába van környezetkímélő biológiai módszer, túlnyomórészt még mindig a minden rovarra (és halra, kétéltűre, hüllőre, meg egy kicsit a gyerekekre is) káros, nem szelektív idegmérget használjuk

Az a vicces, hogy ezt a kémiai rovarirtószert, ami nem csak a szúnyogokat irtja, kiválóan lehet helyettesíteni fajspecifikus, bakteriális biológiai irtószerrel. Ez csak a megcélzott szúnyogokat pusztítja, viszont precízebb időzítést és szervezettebb munkát igényel, mert csak a fejlődő lárvák ellen, megfelelő időben és helyen bevetve hatásos, vagyis figyelni kell, mikor kelt ki sok pete, és akkor kell kijuttatni, oda, ahol a lárvák élnek.

Hogy miért használják túlnyomórészt mégis a környezetkárosító módszert nálunk? Hát mert olcsóbb és nem tilos.

2014-ben kb. 800 ezer hektáron végeztek nálunk központilag szervezett szúnyogirtást, ebből kb. 20 ezer hektáron használták a biológiai irtószert. Hiszen mennyivel egyszerűbb a jól bejáratott régi módszereket használni, mint valami korszerűbb, újabb, kevésbé káros dologra áttérni!

Ha szeretnél kényelmesen küzdeni a minél gyorsabb átállásért a környezetkímélő irtószerre, ezt a petíciót kell aláírnod, pár kattintással, digitálisan. Persze írhatsz beadványt a képviselődnek is, vagy kimehetsz élőláncba állni a permetezőrepülőgép alá - a végeredmény valószínűleg ugyanaz lesz, de így mégiscsak kevésbé fárasztó.

(Háttéranyagok még a szúnyogirtó méregről, amit a fejed fölött fújkálnak az érted létező, téged szolgáló önkormányzatok megbízásából országszerte: méregleírás a kockazatos.hu-n, jó, bár fertelmes nyelvezettel megírt riport a hirado.hu-n, az Országos Epidemológiai Központ 2001-es(!) tanulmánya, egy aktív facebook-csoport, ez itt pedig egy 2006-os(!) MTA-tanulmány, pdf-ben, amely tartalmaz olyan kutatási eredményt is, ami bemutatja, hogy időnként a kémiai szúnyogirtás után 1000 elhullott rovar közt csak 1 (egy) szúnyog van )

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.