Svéd tuning napelemekre: 27% hatásfok-növelés egy filmréteggel

A normál napelem-cellákra festékszerűen felvihető, "nanodrótokat" tartalmazó réteggel drasztikusan javítható a mai napelemek hatásfoka egy svéd startup-vállalkozás szerint. Egy tavaly publikált kísérletben eddig 15,1%-kal sikerült növelni egy cella hatásfokát, de a Sol Voltaics azt állítja, találmányukkal 27%-os javítás is elérhető. Ez azt jelenti, hogy egy ma átlagosnak tekinthető, 17%-os hatásfokú napelemtábla az iparági rekord-közelinek számító 22%-os hatásfokot is elérheti ezzel az - állítólag - hamarosan ipari méretekben is olcsón alkalmazható eljárással.

Egy filmréteggel durván fel lehet turbózni a szilíciumkristályos napelemek teljesítményét

Ezt a hatásfok-javítást (sajnos) nem úgy kell elképzelni, hogy a festékszerűen applikálható, 1-2 mikron hosszúságú, 100 nanométer vastagságú gallium-arzenid szálacskákat tartalmazó korongecsettel felkenjük a háztetőnkön lévő panelekre, és huss, máris negyedével többet tol a rendszer. A milliméter ezredrésze vékonyságú filmréteg a napelem-gyárakban kerül a cellák felületére, ha majd valamelyik nagy gyártó megveszi a svédek találmányát.

Amire jó esély mutatkozik. Iparági befektetőcsoportok (svéd, EU-s ügynökségek mellett szaúdi érdekeltségekkel) eddig összesen 25 millió dolláros fejlesztési tőkéhez juttatták a Sol Voltaicsot, így az először 2012-ben leírt termékötletből várhatóan ipari alkalmazásra kész technológia lesz.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.