Vadászat és orvvadászat két jó barát

Ellentétes hatást vált ki a farkasvadászat engedélyezése az orrvadászat visszaszorítása céljából egy svéd-amerikai tanulmány szerint, amely kimutatta, hogy a vadászat nem csökkenti, hanem erősíti a törvénytelen vadászatot.

Az amerikai szakemberek elemezték 15 év vadvédelmi gyakorlatát Minnesota és Wisconsin amerikai államokban. Arra a megállapításra jutottak, hogy amikor engedélyezték a vadászatot, az orvvadászat továbbra is folyt, sőt az illegálisan elejtett állatok számának növekedéséhez vezetett."A mi tanulmányunk az első, amely számszerűsítette az összefüggést a legális vadászat és az orvvadászat között. Az találtuk, hogy amikor a kormány engedélyezte a vadászatot, a farkaspopuláció növekedése 25 százalékkal csökkent, ennek oka az orvvadászat" - hangoztatta Guillaume Chapron, a Svéd Mezőgazdaság-tudományi Egyetem professzora.

Évtizedek óta az európai és amerikai hatóságok engedélyezik a farkasok, medvék, nagymacskák és más veszélyeztetett fajok ellenőrzött vadászatát fajvédelmi programjaik keretében, 2016 elején például az amerikai hal- és vadvédelmi szolgálat közölte, hogy már ebben az évben ki akarja vonni a grizzlymedvét a vadvédelmi törvény hatálya alól, arra hivatkozva, hogy az állat legális vadászata "növelné a grizzlyk elfogadását a helyi közösségek által és csökkentené orrvadászatukat".

(MTI)