Fatestvér névvel faültetési program kerül a parlament elé

Szabó Marcel zöldombudsman országgyűlési határozati javaslatot nyújtott be a Fatestvér néven, aminek célja természetesen a fák szaporítása.

Ez a javaslat nagyszerűen rímel a favédelemmel jelenleg kapcsolatos "népszerű" intézkedésekre.

A kedden benyújtott országgyűlési határozati javaslat célja kettős: egyrészt, hogy minden magyar gyermek születését egy őshonos fa ültetése köszöntse, másrészt, hogy javuljon a már meglévő közterületi fák védelme.

A program végeredményben annak a magyar hagyományban is mélyen gyökeredző gondolatnak a jogszabályba foglalása, hogy a fa érték, a fa ültetése és gondozása kifejezi a nemzedékek egymás iránti tiszteletét és jövőbe vetett hitét.


A program ősi magyar hagyományok felélesztését is szolgálja: a népszokások szerint az újszülöttnek születésfát vagy sorsfát ültetett a család, a fiúknak almafacsemetét, a lányoknak körtét - idézte fel a jövő nemzedékek szószólója.

A programban önkéntesen résztvevő önkormányzatok minden újszülött családjával felvennék a kapcsolatot, ezekben az esetekben az újszülött nevével ellátott táblával jelölnék meg a fát,  zöldombudsman számításai szerint az önkormányzatok évente 200-300 millió forintos támogatást kapnának a programhoz.

(MTI)


Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.