Napelemes erőmű épült Pécsen. Pécsett. Pécs mellett, na.

A széndioxid-kibocsátás hosszú távú csökkentéséhez nem lesz elegendő csak az eddig favorizált biomassza-felhasználás (szalmaerőmű) növelése, bizony nap- és szélenergiát hasznosító költséges beruházásokra is szükség van. És épülnek is ilyenek, ha nem is olyan ütemben, mint épülhetnének (a Fidesz-kormányok ideje alatt, 2010-től máig nem adott ki az állam engedélyt szélerőmű-építésre).

Az MVM most Pécsett adott át egy összesen 10 MW kapacitású napelem parkot, amivel számításaik szerint évente 15 ezer tonna CO2-kibocsátást válthat ki az ország. Az összesen több, mint 38 ezer napelem panel 3300 háztartás áramszükségletét lenne képes kielégíteni teljes kihasználtság mellett.

Fotó: MTI (Sóki Tamás)

A beruházás mutatja az új idők trendjeit: az összesen 4,2 milliárd forintból, jórész EU-s és magyar költségvetési támogatással felépült létesítmény a Pécsi Hőerőmű mára hasznosításon kívül került területén jött létre, klasszikus rekultiváció helyett fedték le napelemmel az egykori zagyteret. Ahogy korábban megírtuk, sereghajtók vagyunk az EU-ban napelem kapacitás terén, még a keleti régiókban is, de összesen 110 MW kapacitású napelem arzenálunkat most ezzel az egy beruházással sikerült tíz százalékkal megfejelni.

A hazai legnagyobb naperőművet tavaly októberben adták át Visontánál, a Mátrai Erőmű mellett. A német befektető cég (RWE) 16 MW névleges teljesítményű napelemet telepített, állami vagy uniós támogatás nélkül. A beruházás ott is a rekultiváció kiváltásának gazdaságos módjaként, meddő terület lefedésével valósult meg.

(Nyitray Dániel)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.