Ha akarjuk tíz éven belül búcsút inthetünk a kőolajnak

Feltéve, hogy nagyon akarjuk. A küzdelem a fosszilis energiaforrások felhasználásának visszaszorítására nem parttalan háború, legalábbis ezt állítja a Sussex-i Egyetem új tanulmánya.

A kutatást vezető professzor Benjamin Sovacool csapata vizsgálta a történelem során bekövetkező váltásokat az energiahordozók között. Európában a fáról szénre 96-160 év alatt váltott a gazdaság, az elektromosság elterjedéséhez viszont már csak 47-69 év kellett.

Ma már nem kell ennyi idő sem az átálláshoz, akadnak olyan pozitív példák ahol egy elkötelezett, erős vezetés lokálisan véghez tudta vinni a váltást. 11 évig tartott, de Ontario állam Kanadában már elhagyta a szenet, ezzel szemben Franciaország csak rágyúrt az atomra, az energiaszükségleteik negyven százalékát állítják elő így.

A fő megállapítás tehát az, hogy az elnyúló átállást szajkózóknak nincs igazuk.

Gyorsan el lehet hagyni a szénre alapozott gazdaságot. Van ahol ez már sikerült, mert ez volt a döntésük.

Ennyin múlik? A kutatás azért elismeri, hogy nem egészen. Ott ahol adottak a feltételek, megfelelően fejlett a gazdaság, ott van lehetőség a gyors váltásra, de a fejlődő országok számára nincs ilyen opció, a fosszilis tüzelőanyagok elhagyása túl drága, és a megbízható áramszolgáltatás végét jelentené.

A folyamat igazi, globális gyorsulásához egyértelmű gazdasági előnyök kellenek, olcsó felhasználás, és látható profit.

Az indiai energiaügyi miniszter nyilatkozata alapján pedig úgy tűnik, ez már nincs messze, az ország célja további 100 gigawatt teljesítményű napelem telepítése 2022-ig.

Piyush Goyal kiállt, és kimondta: "Úgy gondolom, hogy egy új szénerőmű építése költségesebb befektetés a napelemeknél. Természetesen a szolgáltatás folyamatos biztosítása nagy kihívás, de képesek vagyunk megoldást találni erre a kérdésre, a napenergia felhasználásával."

A miniszter szavait tőzsdei zsonglőrök számai is alátámasztják, a Deutsche Bank jelentése alapján a napenergia piaci ára hatvan százalékot esett az elmúlt években, és 2020-ra beelőzheti a szenet.

Tehát vegyetek napfényt szén helyett, egyre olcsóbb, meg szebb.

(via climatechangenews.com, engadget.com)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.