Leállt a Tesla a nagyobbik házi akku gyártásával

Egy kis kudarc Elon Musk vállalkozásainak háza tájáról: nem bizonyult piacképesnek a Tesla egyik terméke, a nagyobbik, elsősorban vésztartaléknak tervezett fali szünetmentes háztartási akkumulátor, a 10 kWh kapacitású PowerWall. A cég szép csendesen leállította a gyártást, immár csak a kisebbik, 6,4 kilowattórás faliakku, a folyamatosan tölthető-meríthető, úgynevezett Daily PowerWall elérhető azok számára, akik kisebb áramszüneteket akarnak kibekkelni, jellemzően saját napelemekkel töltött saját energiatárolóval.

A Greentechmedia érdeklődésére a gyártás leállításáról a Tesla azt nyilatkozta, hogy nagy keresletet látnak a kisebb PowerWallra, amely elegendő ahhoz, hogy a napelemes rendszer és néhány fogyasztó (hűtő, szórakoztató elektronika) önállóan is képes legyen a működésre áramkimaradás esetén, ezért kizárólag ennek gyártására koncentrálnak.

Ezt benézte a Tesla: nem bizonyult elegendőnek a kereslet az önellátást napokig biztosítani képes, de folyamatosan nem dolgoztatható házi energiatárra

Ez a marketinges virágnyelv a pozitív üzenettel alighanem azt a kudarcot rejti el, hogy a nagyobb PowerWall 3500 dolláros (kb. egymillió forint) ára és tudása nem volt versenyképes sem az ólom-savas, sem a benzines vagy dízel vészgenerátorok árával azok számára, akik tényleg tartanak egy komolyabb áramszünettől. Ráadásul a mindössze 500 töltési-merítési ciklusra tervezett Tesla-féle lítium-akkuval szemben az ólom-savas akkus rendszerek féláron kétszeres élettartamot ígérnek a vevőknek.

A kisebbik PowerWall ugyan alig olcsóbb a megszüntetett gyártású nagynál: (ugye 6,4 kWh 10 kWh helyett a kapacitása, ellenben 3000 dollár az ára 3400 dollárral szemben), de tíz év garanciát vállal rá a Tesla és 5000 töltési ciklusra tervezték.

A cég helyi piacának szabályozása sem kedvezett a nagyobb PowerWallnak. A kaliforniai jogi szabályozás támogatja ugyan az önellátásra képes házi elektromos rendszerek telepítését, de nem az elsősorban biztonsági céllal felszerelt alkalmi szünetmentes tápokét, hanem az olyan, heti öt töltésre-merítésre hosszú távon képes akkukét, mint a 6,4 kilowattos modell.

A Tesla júliusra-augusztusra újabb PowerWall modellek kifejlesztését ígéri.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.