Ha a szemétszedők sztrájkolnak, azt megérzi a város

Ez a tökéletes gondolatébresztő. Amikor a szemetet szemünk elől eltüntető szolgáltatás szünetel, akkor tűnik fel igazán, mennyi hulladékot termelünk. 

A külön csomagolt, fóliázott étel, a gyorséttermek ezernyi apró műanyagba porciózott adagja, a kávékapszulák. Egy város valósággal okádja a szemetet, és Málaga lakosai ezt most a saját bőrükön tapasztalják a városi köztisztaságért és szemétszállításért felelős Limasa cég dolgozóinak sztrájkja miatt.


A szemeteskukák és konténerek már a tiltakozó akció elején megteltek, mostanra óriási halmok lettek az otthagyott teli szemeteszsákokból. Az önkormányzat szerint több mint 3500 tonnányi hulladék halmozódott fel az utcákon. 

A helyiek szerint a helyzet kezd tarthatatlanná válni, amelyet egyre nehezebben viselnek. A zsákok kiszakadnak, a szemét akadályozza a közlekedést, ráadásul az időjárás is szeles, messzire viszi a szemétkupacok bűzét - erre panaszkodnak.

A munkavállalók azért sztrájkolnak, mert azt szeretnék, ha az új, 2017-ig szóló kollektív szerződésben visszakapnák azokat a juttatásokat, amelyek 2012-ig, a megszorítások előtt megillették őket. A vitás pontok közé tartoznak a pihenő- és szabadnapok, illetve a teljesítmény díjazása.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.