A radikális környezettudatosság szülte: mosható betét

Amikor a fenntartható életmódról beszélünk, minden apróság számít. Mert rohadt sokan 7,4 milliárdan vagyunk, így igenis számít, hogy lebomlik-e a kávékapszula, vagy hány ásványvizes flakont dobunk szemétbe naponta. 

A káros szokásokon javán az életmód minimális változtatásával segíthetünk, de van olyan terület, amivel kapcsolatban már felmerül a kérdés: szükséges ez? Az eldobható tisztasági betétek moshatóra cserélése lenne az egyik szükséges, radikális lépés? 

Mosni, szárítani, mosni szárítani? Felesleges termékek a zöld gondolkodású nőkre célozva, vagy tényleg fontos lépés a fenntartható életmód kialakítása felé? 

A témába vágó oldalakat böngészve mindenképp az utóbbi.

"Egy eldobható betétbe vagy tamponnal menstruáló ember első menstruációjától a vérzés megszűnéséig átlag 18 000 betétet, tampont használ el. Ezek, az eldobható pelenkákhoz hasonlóan, 100-500 évig bomladoznak, gyakran mérgező összetevőiket az emberi szervezet után a környezetbe juttatva.

Anyáink és nagyanyáink gyűlölték a vérük felfogásához használt rongyok mosogatását, mert nem volt alternatíva. De mi már éppenséggel választhatunk, és ezzel kifejezhetjük azt is, amit jónak gondolunk - például rituálisan mosható betéteket használhatunk és eközben figyelhetünk kicsit jobban a testünk változásaira. Plusz nyugalomban gondolhatunk a 18 000 darab betéttel kisebb szemétkupacokra."  

Férfiként nem fogok állást foglalni a mosható betétek kérdésében, de mindenesetre érdekes, hogy már erre is hazai mozgalom, és piac alakult. Aki akar, rendelhet, sőt varrhat magának saját, többször használható intimbetétet, sőt azoknak sem kell lemondani a környezettudatos megoldásról, akik nem vesződnének a mosással. 

Őket szólítja meg az intimkehely, egy puha, általában orvosi szilikonból készült kis pohár, amit látva mindenki el tudja képzelni a működési elvet. Leírása szerint szexi (?), kényelmes, modern, olcsó, egészséges, diszkrét megoldásról van szó. 


Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.