A jövő pedálos Moszkvicsa

Az autóbuzéria örök! Ha az olajra alapozott négykerekű közlekedés ki is pusztul lassan, attól még a jövendő generációknak sem kell mellőzniük azt az érzést, amikor az ember egy kisautóban rángatva a kormányt próbál olyan menő lenni, mint az autós üldözések hősei a filmekben. Legfeljebb az új kor gyermekei nem kipufogóhangot imitáló brummogással, hanem magas fordulatszámú villanymotorokat utánzó vijjogással löködik majd magukat előre a játékautóban.

Actev Arrow Smart-Kart

A legszerencsésebbeknek pedig még vijjogniuk sem kell. A 2014-ben, a Szilícium-völgyben létrejött vállalkozás, az Actev Motors megalkotta a jövő pedálos Moszkvicsát, az Arrow Smart-Kartot. Az öt és kilenc év közti korosztálynak szóló elektromos gokartot két darab, egymástól függetlenül üzemelő 250 Wattos villanymotor hajtja, végsebessége 20 km/h. Ha azonban a szülők túl veszélyesnek tartják ezt a tempót, wifi-kapcsolattal mobiljukról is visszavehetik a teljesítményt. Sőt, vészfékezni is lehet a távolból, egy kamerás rendszer pedig az ütközésveszélyre is figyelmezteti a parázós szülőt. Az akkumulátor 43 voltos, 2 amperórás. Töltése európai konnektorról kb. 4-5 órát vesz igénybe, egy feltöltés a jövő Schumijainak vérmességétől függően fél-egy órányi örömautózást tesz lehetővé.

A Smart-Kartra a gyártó már gyűjti az előrendeléseket. 600 dollár az acélvázas gokart a motorral és a standard akkuval, de kiegészítőket is lehet vásárolni: nagyobb akkut, gyorstöltőt (amivel másfél órára csökken a töltési idő), színes karosszériaelemeket, és ami a legbaróbb: drift-kittet, vagyis egy felpattintható kemény műanyagburkot (50 dollárért) a kerekekre. Ezek sokkal jobban csúsznak, mint a gumiabroncs, így a gyerek már ötévesen komoly sikerélményeket szerezhet Ken Block utánzása közben.

Az alapgép, 600 dollárért, kb. 165 ezer forintért
A body-kitt ára 100 dollár, van piros és ezüst
Felpattintható műanyag abroncs, hogy jobban csúszkáljon a gép

Nagy lépés ez a Smart-Kart a zöldebb jövő irányába: amelyik poronty ilyen elektromos gokartban teszi meg az első kilométereit, Corvette meg 911-es Porsche helyett Tesla és Fisker plakátokat ragaszt majd ki a szobájában, és nem is fogja érteni, mit ettek szülei azokon a büdös, zajos, füstokádó V8-asokon, hathengeres boxereken.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.