Vágd a fenyőfát hűvös halomba, annak örül Földanya

"Semmi rosszat nem teszel, ha kivágatsz egy karácsonyfának való fenyőt” – állítja Clint Springer a Philadephiai egyetem botanikus és biológusprofesszora. 

Duplacsavar karácsonyfa ügyben. 

Akik eddig szegény fákat nappaliba hurcolt hullaként kezelték, és inkább kínai műanyagágakra aggatták a kályhaezüsttel lefújt télapót, most nehéz helyzetbe kerülhetnek.

A kamufákból csak az Egyesült Államokban 13 millió talál gazdára, és a meglévő állománnyal együtt 50 millió fröccsöntött ünnepi dísz körül gyűlnek a felesleges ajándékok, szemben a 30 millió élővel. 

Csakhogy a famentő pótlék nem a kert végében nő Pista bácsinál, aki lusta krumplit ültetni. Ügyes kínai kezek gyártják, mint minden mást, akkora ökológiai lábnyommal, hogy csoda, miért nem csapott még le a Greenpeace az árút terítő piaci kofákra. 

Egy műfenyő átlagos élettartama hat év. Ha ennyi ideig használják, akkor nagyjából háromszor annyi üvegházhatású gáz kibocsátásával jár, a legyártása és a szállítása, mint az élő fenyőé.

„Sokan azt gondolják, hogy a műfenyő mellett döntve megmentik egy fa életét, de ezeket a fenyőket valójában kizárólag azért ültetik, hogy karácsonyfa legyen belőlük.” – nyilatkozta a botanikusprofesszor. 

(via nytimes.com)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.