Vajon van ember, aki egy ilyen kampánytól válik környezettudatosabbá?

A zengzetes nevű ~ Országos Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főfelügyelőség, Nemzeti Hulladékgazdálkodási Igazgatóság ~ közleményben értesített bennünket egy olyan össz-európai kampányról, amelynek hatására az elkövetkező évben bizonyára tisztább, okosabban szemetelő hellyé válik egész kontinensünk. Hiszen még a facebookra is ki lehet posztolni, hogy ki mit tesz ezért, ami bizonyára igen ösztönzőleg hat majd a polgárokra, Európa-szerte. Szóról szóra idézem a közlemény releváns részét, az egyhetes kampányról, ami véget ért három napja, de egész évben tart (???):

"Bár a 2015. évi Európai Hulladékcsökkentési Hét november 29-én véget ért, mostantól a kampány nemcsak egy hétig, hanem egész évben tart. Elindult az Európai Hulladékcsökkentési Hét „Vállalom!” magyar nyelvű oldala, amelynek célja, hogy az Európai Hulladékcsökkentési Hét után is – egész évben – minél több önkéntes bevonásával felhívja a figyelmet a hulladékkeletkezés megelőzésére, tárgyaink újrahasználatára és a hulladékká vált anyagok újrahasznosítására. (...) A weboldal fő törekvése rávilágítani arra, hogy a mindennapok során minden ember tehet valamit a hulladékokkal való felelős, tudatos bánásmódon keresztül azért, hogy a rendelkezésünkre álló természeti környezetet és erőforrásokat megőrizzük a jövő generációi számára. Ezen az oldalon olyan vállalásokat lehet tenni, mint: 

  • új helyett használt terméket vásárolok
  • már nem használt elektronikai eszközeimet átadom újrahasznosításra vagy az újrahasználat nevében továbbajándékozom,
  • tölthető elemet, környezetbarát tisztítószereket és vegyi oldószer mentes festékeket használok
  • csak az előre megírt bevásárlólistán szereplő tételeket veszem meg
  • csak az igazán fontos anyagokat nyomtatom ki, felhasználva a papír mindkét oldalát. 

A weboldalon csak regisztrálni kell ahhoz, hogy valaki vállalást tegyen, majd azt a közösségi oldalain (Facebook, twitter), valamint e-mail-ben meg is tudja osztani. Ezzel, amellett, hogy példát mutat másoknak, a hulladékokkal való felelős, tudatos bánásmódot is népszerűsíti."

Hát így. A weboldal működik különben, lehet rajta vállalgatni ezt-azt és lehet posztolgatni, valóban:

Kattints és jobb hely lesz a világ! Vagy mégsem.

Vállaljatok ti is, magyarok, hogy ez a két úr:

V. Németh Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkára,

valamint

Búsi Lajos, az OKTF Nemzeti Hulladékgazdálkodási Igazgatóság mb. főigazgató-helyettese

büszke legyen rátok! Még büszkébb, mint most! Hiszen most is igen büszkék:

"Az Európai Hulladékcsökkentési Héthez idén minden korábbinál több, összesen 33 ország csatlakozott, amelyekben 12.035 akciót valósítottak meg a résztvevő önkéntesek. Az akciók száma tekintetében Magyarország az ötödik legjobb eredményt érte el. Csak olyan államok előzték meg, amelyekben már a kezdetektől, azaz 2009 óta minden évben megszervezik a kampányt, míg Magyarországon csak 2012 óta tesz így az OKTF Nemzeti Hulladékgazdálkodási Igazgatóság (OKTF NHI). 

A végső sorrend: 

1. Olaszország - 5286 akció
2. Franciaország - 3380 akció
3. Spanyolország - 1346 akció
4. Portugália - 482 akció
5. Magyarország – 473 akció"

Vesszünk meg, ha itt a Verdénél ezt az egészet pontosan értjük, de ha ettől a (bizonyára sok-sok, hasznosan elköltött adóeuróba kerülő) kampánytól egy kicsit jobb lesz Föld Anyánknak - és semmi kétségünk nincs, hogy ez így lesz - kutya kötelességünk volt lehozni a közlemény lényegét! Ugye?

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.