Baltaeső, bilincs, pofon, a szmogriadó maga hatezer lovon

Tarlós István főpolgármester Budapesten elrendelte a szmogriadó úgynevezett tájékoztatási fokozatát a levegő magas szállópor-tartalma miatt.

Az intézkedésre azért került sor, mert a szálló por légszennyezettségi szintje a budapesti mérőállomásokon két egymást követő napon meghaladta a tájékoztatási küszöbértéket, és a meteorológiai előrejelzések szerint szerdán jelentős javulás nem várható.

A polgári lakosságot közleményben szólítja fel az Öko Urbana egyesület: 

"Tekintettel arra, hogy a kisméretű szálló por egy napra számított átlageredménye meghaladta az előírt határértéket, arra kérjük a budapestieket, hogy a következő napokban lehetőség szerint ne használják autóikat és helyette a közösségi közlekedés eszközeit vegyék igénybe."

Rossz hírek érkeztek az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat Facebook oldaláról is, ezek szerint a szálló por egyre gyorsabban növeli a befolyása alá került területeket.

 "Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza, Kazincbarcika, Hernádszurdok, Salgótarján, Eger, Győr, Tatabánya, Ajka, Veszprém, Dunaújváros, Pécs és Százhalombatta területén kifogásolható a levegő egészségügyi helyzet."

 Az érintett településeken az arra érzékenyeknél légzőszervi tünetek jelentkezhetnek (köhögés, nehezebb légzés), a betegek panaszai súlyosbodhatnak. A meteorológiai előrejelzés, valamint a legfrissebb légszennyezettségi adatok alapján szerda délután is a határérték feletti kisméretűrészecske-szennyezettség várható az érintett térségekben.

Kitartás!

(a címet természetesen Varga Livius, és az Fm 66.6 című nóta ihlette)