Marokkóban épül a világ legnagyobb naperőműve

Ouarzazate városa hamarosan a világ legnagyobb naperőművével kapcsolatban híresül majd el, ha lehet hinni Marokkó nagyszabású energetikai terveinek sikerében.

Négy hatalmas naperőművet kapcsolnak majd egy közös rendszerbe, így áll össze az 580 megawattos új telep. A rendszer nem fotovoltaikus elven, napelemekkel termel majd elektromos energiát, hanem 500 ezer tükör segítségével a koncentrált napsugárzás hőjét használják fel klasszikus turbinás generátorok meghajtásához. (Ez azért jó, üzenjük L. Simon Lászlónak, mert a nappal felmelegített fűtőközeg megfelelő tervezéssel akár éjjel is képes átadni energiáját és gőzt fejleszteni a generátorokhoz, ezáltal akkor is lehet használni a Nap erejét, amikor épp nem süt.)

Parabolatükrök fűtenek fel olajat, az vizet forral, a gőz generátort hajt

A napenergiás fejlesztéssel egyidejűleg számos szélenergiára és vízenergiára alapozott beruházás is készül, ha minden jól megy, 2020-ra Marokkó elektromos energia-igényének felét megújuló energia fedezi majd.

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.