Na, vajon milyen gyár beindítását ünneplik ezek a szaúdi urak?

Olyant fordul most a világ, amekkorát utoljára akkor fordult, amikor az emberiség átállt szénről-fáról olajra. Csak most (egyebek mellett) napenergiára állunk át az olajról éppen. Az átállás része az is, hogy pár napja egy cégcsoport bejelentette: megkezdte működését egy új inverter-gyártósor, Szaúd-Arábiában.

Az inverter az a doboz a napelemes rendszerekben, ami a napelemtáblákról érkező egyenáramot "összegyűjti", és a hálózatra továbbítja, váltóáram formájában. Ilyen invertereket kezdett gyártani a német KACO (energetikai iparvállalat, 1914-ben alapították és hatvan éve készít invertereket) és a szaúdi AEC (elektronikai hadiipari vállalat), közös vállalkozásban. A berendezéseket Shams márkanéven forgalmazzák - a szó rendkívül kreatív marketingesekre vall a cégeknél, mert Napot jelent, arabul.

A 20 kW és 2 MW közti teljesítményszinten készülő inverterek nem háztartási, hanem erőművi méretű készülékek, évente 2000 darab készül majd belőlük az új üzemben.

shams

A Shams márka színe a zöld, ami a két alapító cég közleménye szerint egyaránt utal a környezetvédelem és a szaúdi zászló (egyben mellesleg az iszlám) színére.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.