A Föld maga küzd a klímaváltozás ellen

Bármennyire is szeretnénk ítélethozó erőként tündökölni, be kell látnunk, hogy csak heveny lefolyású gyomorrontás vagyunk földtörténeti léptékkel mérve. Hangya mivoltunkra brutális erővel mutat rá a kutatók által mért mutatók meglepő változása az Antarktisz környékén.

A hatalmas víztömeg természetes széndioxid-elnyelő képessége nagyjából duplájára nőtt 2011-ben az egy évtizeddel korábbi értékhez képest. Az így elnyelt 1,2 milliárd tonnányi szén az Európai Unió éves szintű, ember általi üvegházhatásúgáz-kibocsátásával egyenlő.

tumblr_n4fs77oXxe1s5e5bko1_250
"Jelen pillanatban ez jó hír az ember okozta globális felmelegedés lassítását célzó erőfeszítések szempontjából" - jegyezte meg a tanulmány elkészítésében részt vevő Nicolas Gruber, a zürichi műszaki egyetem (ETH Zürich) munkatársa. A szakemberek szerint ugyanakkor nem tudni, hogy a klímaváltozás közepette meddig tart az óceán fokozott elnyelő képessége.

"A Déli-óceán jóval változékonyabb, mint gondoltuk" - húzta alá Gruber, hozzátéve, hogy a fokozott abszorpcióért feltehetőleg a változó széljárás és hőmérséklet a felelős. A kutatók az elmúlt harminc évben végzett több millió mérésre alapozták az eredményeiket. A mutatók meglepetésként szolgáltak, mivel korábbi tanulmányok azt mutatták, hogy a Déli-óceán széndioxid-elnyelő képessége stagnál az 1980-as évek óta.

(MTI)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.