Fontos kérdésben foglaltak állást muzulmán vallási vezetők

Tudomány és vallás fiktív rovatunk legelső rövidhíre következik. 

A felhívást egy isztambuli tanácskozáson fogalmazták meg, amelyre húsz országból érkeztek résztvevők. Ez az első ilyen fajta aktus az iszlám vallási vezetők részéről. Ferenc pápa két hónappal ezelőtt tett közzé egy enciklikát a klímaváltozásról és más környezetvédelmi témákról, megelőzve a világ vezetőinek decemberi, párizsi tervezett megállapodását a kérdésről.

"Úgy vélem, ez a nyilatkozat nagyszabású kezdeményezésekre fogja ösztönözni a muzulmán világot, s főként az olajtermelő államokat" - mondta Mohamed Adow, az egyik kenyai résztvevő.

A mintegy hatvan delegátus között voltak indonéz, ugandai, libanoni és boszniai vallási vezetők is, de például Törökország legfőbb vallási vezetőjét senki sem képviselte. Egyelőre nem tudni, hogy a hittudósok felhívását közvetíteni fogják-e a hívők felé a mecsetek imámjai - jegyezte meg az AP amerikai hírügynökség. A nagy olajtermelők ellenzik, hogy a párizsi megállapodásba távlati célként belefoglalják az üvegház hatást okozó gázok kibocsátásának teljes tilalmát

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.