A németek júliusban több villanyt facsartak ki a Napból, mint az atomból

Jó napot kívánok, szokásos német megújuló energetikai győzelmi jelentésünk következik. Az elmúlt hónapban a napenergiából és szélenergiából előállított elektromos energia termelése új csúcsot ért el, az IWR nevű kutatóintézet kalkulációja szerint 10,9 (a Fraunhofer ISE szerint 11,7) terawattórával. Az előző rekordhónap idén március volt, 10,3 terawattóra megújuló energiával.

ew

A július azért is emlékezetes mérföldkő az Energiewende (a német gazdaság energiatermelésének átállítása elsősorban megújuló energiaforrásokra) folyamatában, mert ez volt az első hónap, amikor csak a napenergiából termelt elektromos energiamennyiség meghaladta az atomenergiával termelt áram mennyiségét is: 5,183 TWh-t adott a német háztartásoknak és cégeknek csak a Nap és 5,181-et a hazai nukleáris ipar.

2015 első félévében összesítésben a német elektromos energiatermelés egyharmadát tették ki a megújulók. Nálunk ez az arány kicsit alacsonyabb: 6,8%, Ebből 3,9% egyébként szalmával, fával fűtött biomassza-erőművekből származik.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.