A gonosz horvátok elhatározták, hogy műanyagflakonnal szennyezik tele a Földet!

Cedevita Go - ez a neve annak a csodálatos készítménynek, amit kedves feleségem több alkalommal is magához szólított nyaralásunk során kisebb-nagyobb horvát trgovinák, marketek polcairól. A komoly minőségérzetet árasztó, tömör, szépen dizájnolt flakon tetejét megcsavarva egy adag, gyerekkorom limóporához hasonló sárga granulátum zúdul alá az ásványvízbe, majd összerázva enyhén bubis, savanykás, vitaminos üdítőitallá alakul. Gyakorlatilag a vitamin-pezsgőtabletta újrafeltalálása ez, semmi más, és el kell ismernem, valóban jópofa dolog. Íme, pár kép a cuccról, aztán pedig megmutatom, miért párolódjon ezer éven át a Zöld Pokolban, aki kitalálta ezt a csodát:

Funkcionális élelmiszer innovatív kiszerelésben
Limópor a kupak alatt, a flakont kinyitva elfordítunk egy hosszú spirált, ami felszakít egy fóliát és a por a vízbe hull
Vitaminok, a kólában lévő koffein és foszforsav helyett - végülis miért ne ezt igya a turista a mediterrán hőségben, hát nem?

A probléma az, hogy ez a flakon irgalmatlanul nehéz. Bár csak egyharmad literes, jóval nehezebb, mint a korszerű, kikönnyített félliteres PET-palackok. Mivel Horvátországban tapasztalatom szerint általában nincs szelektív hulladékgyűjtés, ez a műanyagpazarlás eleve merénylet a világ ellen, de ha elkezdi majd exportálni a feltaláló mondjuk hozzánk a terméket, mi is több szemetet fogunk kiszórni a szeméttelepekre. Hiszen különböző források szerint valahol 10 és 20% között van nálunk a szelektív visszagyűjtés aránya a PET-palackokat illetően.

(EDIT: mint lent a kommentmezőben megtudtam, Horvátországban elvileg visszavásárolják a flakont a boltok. Hát, a szigeten, ahol voltunk, ilyet nem láttam, azt viszont igen, hogy a kukakonténer, ahova a falu, turisták, helyiek egyaránt, hordta a szemetet, tele volt PET-palackkal, amit rendesen tömörített és vitt is el időnként a szemeteskocsi. Lehet, hogy ott is más az elmélet meg a gyakorlat néha.)

Le is mértem, hogy pontosan mennyire nehéz a Cedevita Go flakonja. Összehasonlításképp mellétettem egy standard félliteres kólásflakont, meg egy nemrég Olaszországban beszerzett, már-már fóliavékonyságú ásványvizes palackot is. Íme, ekkora a szórás az üdítőital-kiszerelések anyagfelhasználásában:

A 0,33-as palack nehezebb, vagyis több hulladékot jelent, mint a két félliteres együtt. Megdöbbentő, hogy a kólásflakon is mennyi felesleges szemetet jelent az olasz flakonhoz képest, több mint kétszer annyi anyagból készül
A kupakok tömege: a San Benedettóé jóval könnyebb a kólásénál (nem merem azt mondani,hogy a fele, elvégre ez csak egy gramm pontosságú konyhamérleg), de a Cedevita bumszli fedele brutál nehéz mellettük
Fél liter a kólás, fél liter a vizes, négy decinél kisebb a súlyos vitaminitalos flakon térfogata

Emberek, ha nem gyűjtitek szelektíven a szemetet, rá se nézzetek a Cedevita Góra, és vegyetek papírvékony flakonos italokat, ezzel is egy kicsit lassabban szemeteljük tele a világot magunk körül! Ha szelektáltok, akkor pedig arra gondoljatok, hogy öt deka műanyagot vajon hányszor több energiába kerül újrafeldolgozni, mint egy dekát - és szorozzátok ezt be milliószor millióval.

Hiszen csak Magyarországon évente úgy másfél milliárd PET-palackot ürítünk ki. Nem mindegy, milyen vastagok ezek a flakonok!

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.