Sokkoló felfedezés - A globális felmelegedés népvándorláshoz vezethet

Jó érzés, hogy a komoly kutatómunkára támaszkodó nemzetközi szervezetek rámutatnak azokra az ok-okozati összefüggésekre, amelyek társadalmunk pusztulását hozhatják. 

A globális felmelegedés miatt élelmiszerhiány léphet fel és csökkenhetnek a vízkészletek, ez azzal a veszéllyel jár, hogy jelentős népvándorlás alakul ki, egyes - elsősorban közel-keleti és afrikai államok szervezetlenné válnak, ami a terrorizmusnak kedvez – figyelmeztetnek jól értesült nemzetközi szakértők.

giphy

A tengerek szintjének emelkedésével a mezőgazdasági művelésbe vett területek és a lakóhelyek területe csökkeni fog, ami a konfliktusoknak kedvez, elsősorban az instabil térségekben. Az ipari forradalom óta tapasztalt 0,8 Celsius-fokos globális hőmérséklet-emelkedéssel Földünk máris komoly problémákkal néz szembe – hangsúlyozza a jelentés.

A szakértők szerint a jelenlegi európai menekültprobléma jelentéktelennek tűnne az éghajlat-változási katasztrófák kiváltotta népvándorláshoz képest. "Bizonyos térségekben a vándorlás nem választás, hanem szükséglet lenne, és korábban soha nem látott méreteket öltene" - olvasható a jelentésben.

Az ilyen helyzetek instabillá tennék a ma szilárdnak tűnő államokat, mindenekelőtt a Közel-Keleten és Észak-Afrikában – figyelmeztetnek a szakértők. Ez a hatalmi vákuum kedvezhet a terrorista csoportok megjelenésének, melyek könnyen tudnának tagokat toborozni a társadalom szélére sodródott, elszegényedett lakosok között – áll a több mint 40 szakértő által kidolgozott és a kormányok tájékoztatására szánt jelentésben.

Szakértők fogják megmenteni a világot, de ha nem is, legalább ők megmondták, hogy gáz van.

 (MTI, gif: cyriak.co.uk)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.