Kalifornia a szennyező üzemek adójából vesz napelemet a szegényeknek

Az országból, ahol "akinek nincs semmije, az annyit is ér", ahol a megújuló energiaforrásokat eretnek boszorkányságként kezelik meglepő, furcsa, nyakatekert intézkedésnek tűnik Kalifornia állam lépése.

A San Francisco Chronicle jelentése alapján körülbelül 14,7 millió dollárt költenek majd arra, hogy a rezsidémonnal küzdő, szegényebb környékeket ingyen napelemekkel lássák el.

A program egyszerre javítana a programba bekerülő családok anyagi helyzetén, az ökológiai lábnyomuk csökkentése mellett. Ehhez az államban működő kibocsájtási kvótarendszer ad finanszírozást. Kaliforniában törvényhozása ugyanis engedélyezte az emisszió-kereskedelmet, a kibocsájtás maximális mértéke évről évre alacsonyabb, ha egy cég túllépi az adott kibocsátási limitet, kibocsátási engedélyeket vehet, vagy ellentételezésként karbon-semlegesítő projektekbe fektetheti a pénzt.

A tervek szerint 2016 végéig 1600 lakóházra kerülhetnek fel az ingyen napelemek. Bár technikai leírást nem találtunk a felszerelt rendszerről, az újság állítása szerint lakásonként 400-1000 dolláros megtakarítást jelent évente a napelemek megléte, nem beszélve a telepítéssel járó, átlagosan 15000 dolláros költségről. (via huffingtonpost)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.