A holland napelemes út csak céltalan ökörködés?

A közelmúltban írtunk egy hollandiai, napelemekkel dúsított kerékpárút sikeréről. Lezárult az első tesztidőszak, mindenki örült (mi is), a hetven méteres kísérleti szakasz 3000 kWh energiát termelt, amivel hozta, sőt túlteljesítette a várt értéket.

Kiemelték, hangoztatták, de azt nem, hogy mennyivel.Az EEVBlog Yotube csatorna utána számolt, és kiderült, hogy nem sokkal. Négyzetméterre vetítve 24,5 kWh energiát vártak 6 hónap alatt, ehelyett elérték a 25 kWh értéket.

Ezért kár lenne őket a sárba taposni, de a videón mindent alaposan magyarázó Dave Jones még tovább ment. Kiszámolta, mennyi energiát termelnének optimális szögben elhelyezett, tetőre szerelt napelemekkel.

Az eredmény 45,9 kWh. Vagyis közel kétszer annyit.

És akkor a fenntartásról, telepítési költségről még szó sem volt. Lehet, hogy a bringaút felé szerelt tető elcsúfítja a városképet, de ez elenyésző hátrány az előnyök mellett. Van ahol már működik is a dolog. Dél-Koreában Daejeon és Sejong között az út felé húzott, védelmet nyújtó tetőre kerültek a napelemek.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.